تأثیر سطوح مختلف کود محرک رشد حاوی عصاره جلبک و وزن بنه مادری بر فعالیت آنتیاکسیدانی و مواد مؤثره زعفران
(ندگان)پدیدآور
خندان ده ارباب, سکینهامینی فرد, محمد حسینفلاحی, حمید رضاکاوه, حامدنوع مدرک
Textعلمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده
به منظور بررسی تأثیر کود محرک رشد و وزن بنه مادری بر فعالیت آنتیاکسیدانی و محتوای مواد مؤثره زعفران sativus L.)(Crocusآزمایشی در سال زراعی 96- 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل کود محرک رشد حاوی 16 درصد عصاره جلبک با مقادیر صفر، 15 و 30 لیتر در هکتار بهصورت غوطهوری بنه و مصرف در آب آبیاری) و وزن بنه مادری (4- 1/0، 8- 1/4 و12- 1/8 گرم) بودند.کاربرد کود زیستی اثر معنیداری بر عملکرد گلبرگ، مقدار کاروتنوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی گلبرگ (محتوای آنتیاکسیدان کل و آنتوسیانین) و مواد مؤثره کلاله (پیکروکروسین، سافرانال و کروسین) داشت. بیشترین مقدار عملکرد گلبرگ (027/0 گرم در بوته)، محتوای کاروتنوئید (83/1 میلیگرم در گرم وزن تر)، آنتوسیانین (49/24 میلیگرم در صد گرم)، آنتیاکسیدانت (80/29 درصد)، سافرانال، کروسینو پیکروکروسین از تیمار مصرف 30 لیتر در هکتار کود زیستی بهدستآمد؛ اما در بیشتر صفات تفاوت معنیداری بین دو سطح 15 و 30 لیتر در هکتار کود محرک زیستی مشاهده نشد. کمترین مقادیر عملکرد گلبرگ خشک (023/0 گرم در بوته)، کارتنوئید (04/1 میلیگرم در گرم وزن تر)، آنتوسیانین (29/22 میلیگرم در صد گرم)، آنتیاکسیدانت (54/25 درصد)، سافرانال، کروسین و پیکروکروسین نیز از تیمار شاهد بهدستآمد. وزن بنه مادری بر فعالیت آنتیاکسیدانی، مقدار آنتوسیانین و کاروتنوئید گلبرگ و میزان سافرانال کلاله تأثیر معنیداری داشت و با افزایش وزن بنه، مقدار این صفات افزایش پیدا کرد. اثر متقابل کود محرک زیستی و وزن بنه مادری بر صفات مورد مطالعه معنیدار نبود. در مجموع، مصرف کود محرک زیستیِ تکامین آلگا و همچنین کاربرد بنههای مادری با وزن 12-1/8 گرم به بهبود خصوصیات کیفی زعفران منجر شد.
کلید واژگان
آنتوسیانینپیکروکروسین
سافرانال
کاروتنوئید
کروسین
کلاله
گلبرگ
اصلاح نباتات
اصلاح و بیوتکنولوژی
بیوتکنولوژی گیاهی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-08-221399-06-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهواز- دانشکده کشاورزیShahid Chamran University of Ahvaz, Iran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی-گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایراناستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه تربت حیدریه و پژوهشگر پژوهشکده زعفران تربتحیدریه، تربتحیدریه، ایران
شاپا
2588-543X2588-5979




