همزیستی سه گونه قارچ میکوریز (Glumos spp.) بر رشد و جذب برخی عناصر غذایی در قلمههای ریشهدار سه رقم زیتون
(ندگان)پدیدآور
اثنی عشری, محمودبهرامی, سمیهنوع مدرک
Textعلمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این پژوهش به منظور بررسی اثر تلقیح قلمههای ریشهدار شده سه رقم زیتون با سه گونه قارچ همزیست از جنس Glomus بر ویژگیهای رشد، میزان کلروفیل و جذب برخی عناصر غذایی در قلمهها اجرا گردید. مطالعه بهصورت یک آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور، بر پایهی طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی علوم باغبانی دانشگاه بوعلی سینا انجام شد. فاکتور اول ارقام زیتون در سه سطح شامل 'آربکین‘ (R1)، 'کنسروالیا‘ (R2) و 'مُحرم‘ (R3) و فاکتور دوم تلقیح قلمههای ریشهدار شده با مخلوطهای متفاوتی از سه گونه قارچ میکوریزادر پنج سطح شامل D1 (G.mosseae+G.intraradices)، G.hoi) D2+G.mosseae)،D3 (G.hoi+G.intraradices)، D4(ترکیب هر سه گونه قارچ) و D5 بدون تلقیح (شاهد) بودند. بر اساس نتایج بیشترین درصد همزیستی R2D2و کمترین آن در تیمارهای D5 هر سه رقم مشاهده گردید. کاربرد قارچ میکوریزا موجب افزایش معنیدار برخی ویژگیهای رشد از جمله ارتفاع و قطر ساقه اصلی نهال، سطح برگ، وزن تر و خشک اندامهای هوایی و ریشه و نیز محتوای کلروفیل a، b و کل در همه تیمارهای مایهزنی شده نسبت به شاهد گردیدند. همزیستی قارچها همچنین موجب افزایش معنیدار جذب عناصری چون فسفر، پتاسیم، روی و آهن نسبت به شاهد گردید. براساس نتایج حاصل از این مطالعه و اثرات مثبت قارچ میکوریزا روی رشد و جذب عناصر غذایی در نهالهای زیتون، کاربرد مخلوط قارچهای فوق در تولید و پرورش این نهالها توصیه میگردد.
کلید واژگان
جذب فسفرقطر ساقه
کلروفیل
مایهزنی
وزن تر و خشک
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-05-221397-03-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهواز- دانشکده کشاورزیShahid Chamran University of Ahvaz, Iran
سازمان پدید آورنده
استاد گروه علوم باعبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همداندانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان
شاپا
2588-543X2588-5979




