تأثیر نیترات نقره بر تکثیر درون شیشهای ارقام انار ملس یزدی و رباب
(ندگان)پدیدآور
ولی زاده کاجی, بابکعباسی فر, احمدرضانوع مدرک
Textعلمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
روش تکثیر سنتی انار با استفاده از قلمه خشبی و نرم باعث تولید گیاهان عاری از بیماری نمیشود و وابسته به فصل نیز میباشد. بنابراین توسعه یک تکنیک درون شیشهای کارآمد برای تکثیر انار اهمیت زیادی دارد. از طرف دیگر، تکثیر درون شیشهای انار یک مرحله ضروری در موفقیت باززایی لاینهای تراریخته بوده و کارایی پروتوکل تراریختگی را تعیین میکند. بنابراین، این تحقیق با هدف توسعه یک روش کارآمد درون شیشهای برای تکثیر ارقام انار ملس یزدی و رباب بهعنوان دو رقم برتر ایرانی انجام شد. برای مرحله پرآوری، محیط کشت دابلیوپیام حاوی غلظتهای مختلف بنزیل آدنین (2/2، 4/4، 8/8 و 17/6 میکرومولار) همراه با 0/54 میکرومولار نفتالین استیک اسید استفاده گردید. برای تعیین اثرات نیترات نقره روی تکثیر درون شیشهای، ریزنمونهها به محیط دابلیوپیام حاوی 8/8 میکرومولار بنزیل آدنین و 0/54 میکرومولار نفتالین استیک اسید که سطوح مختلفی از نیترات نقره (35-5 میکرومولار) به آن اضافه شده بود، منتقل شدند. برای هر دو رقم، بهترین غلظت بنزیل آدنین 8/8 میکرومولار بود که منجر به بیشترین طول شاخساره (3/91 سانتیمتر)، تعداد برگ (10/60) و تعداد گره (4/30) در ریزنمونهها شد. اضافه کردن 25 میکرومولار نیترات نقره به این محیط کشت به طور معنیداری تعداد شاخساره (4/90)، طول شاخساره (4/24 سانتیمتر)، تعداد برگ (12/30) و تعداد گره (6/10) را افزایش داد. محیط نصف غلظت دابلیوپیام حاوی 5/4 میکرومولار نفتالین استیک اسید موثرترین محیط برای ریشهزایی شاخسارهها بود. گیاهان ریشهدار شده بهطور موفقیتآمیزی پس از سازگاری تدریجی به خاک منتقل گردیدند. گیاهان حاصل از نظر مورفولوژیکی شبیه به هم بوده و صفات رویشی مشابه با گیاهان مادری نشان دادند. نتایج این تحقیق میتواند بهعنوان یک مرحله برای اصلاح انار با استفاده از روشهای مهندسی ژنتیک استفاده شود.
کلید واژگان
انارتکثیر درون شیشهای
هورمون
نیترات نقره
کشت بافت
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهواز- دانشکده کشاورزیShahid Chamran University of Ahvaz, Iran
سازمان پدید آورنده
استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه اراکاستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه اراک
شاپا
2588-543X2588-5979




