وراثتپذیری و هتروزیس صفات در لاینها و ترکیبات سینگل کراس ذرت شیرین (Zea mays L.)
(ندگان)پدیدآور
مهدیپور, عبدالناصرخاوری خراسانی, سعیدحمیدی, حسنعزیزی, الهامنوع مدرک
Textعلمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ذرت شیرین یکی ازگیاهان زراعی با ارزش است و بهعنوان یکی از سبزیجات مفید و با ارزش غذایی بالا میتواند در سبد غذایی خانوارها وارد و تثبیت گردد. بهمنظور بررسی ترکیبپذیری و هتروزیس در ژنوتیپهای مختلف ذرت شیرین، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 92-1391 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی انجام شد. در این تحقیق 37 ژنوتیپ شامل 18 لاین اینبرد و 19 هیبرید سینگل کراس جدید ذرت شیرین مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل صفات فنولوژیک، صفات مرفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین ژنوتیپهای مختلف ذرت شیرین از نظر کلیه صفات اختلاف معنیداری در سطح 1 درصد وجود دارد. مقایسه میانگین نشان داد بیشترین عملکرد دانه قابل کنسرو در هیبرید Temptation2×Chase با273/26 تن در هکتار و کمترینآن در لاین Challenger2با4/4 تن در هکتار حاصل شد. بررسی مقادیر وراثتپذیری عمومی نشان داد که بیشترین وراثتپذیری در صفت طول تاسل به میزان 63/96 درصد مشاهده شد. بیشترین میزان هتروزیس نسبت به میانگین والدین و والدبرتر برای عملکرد دانه قابل کنسرو در ژنوتیپ Temptation2×Chase به ترتیب معادل 72/280 و 1/337 درصد بهدست آمد. کمترین میزان هتروزیس نسبتبه میانگین والدین و والد برتر نیز برای عملکرد دانه قابل کنسرو در ژنوتیپ K^S2/2-82×ObsissionS2 به ترتیب معادل 72/24- و 56/21- درصد حاصل شد. بالاترین همبستگی بین روز تا ظهور رشتههای ابریشمی و گردهافشانی مشاهده گردید. بین عملکرد دانه قابل کنسرو و سایر صفات به استثنای فاصله گردهافشانی و کاکلدهی و تعداد برگ همبستگی معنیداری وجود داشت. نتایج تجزیه کلاستر کلیه ژنوتیپها را به چهار خوشه تقسیم نمود بهطوریکه لاینهای مورد بررسی در خوشههای اول و دوم و ترکیبات سینگل کراس درخوشههای سوم و چهارم جای گرفتند. بنابراین برخی از ترکیبات سینگل کراس میتوانند بهعنوان هیبریدهای امیدبخش در برنامههای ارزیابی نهایی تا معرفی هیبریدهای جدید مورد استفاده قرار گیرند.
کلید واژگان
ذرت شیرینصفات مورفولوژیک
صفات فنولوژیک
هتروزیس
وراثتپذیری
بیوتکنولوژی گیاهی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-05-211395-03-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهواز- دانشکده کشاورزیShahid Chamran University of Ahvaz, Iran
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویعضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور مشهد
شاپا
2588-543X2588-5979




