تاثیر اسید سالیسیلیک در القاء مقاومت گندم به بیماری بلایت خوشه
(ندگان)پدیدآور
صباغ, سید کاظمپیکانی, مرجاناسمعیل زاده بهابادی, صدیقهنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی-فارسی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش اثر غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک (0، 200، 400 و 600 میلی گرم در لیتر) بر رشد قارچ و القای مقاومت در گیاه گندم علیه قارچ Fusarium graminearum در بازههای زمانی صفر، 24، 72 و 120 ساعت پس از تلقیح عامل بیماری بلایت فوزاریومی خوشه مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان تیمار شده با سوسپانسیون اسپور قارچ (با غلظت 106 ماکروکنیدی در میلی لیتر) به روش تزریق در زیر محل خوشه مایه زنی گردیدند. فعالت آنزیم های آنتی اکسیدان، محتوای فنل کل و بیان ژن های بتاگلوکوناز و اگزالات اکسیداز به عنوان شاخصهای مقاومتی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان افزیش آنزیم و فنل کل مربوط به غلظت 400 میلی گرم در لیتر و زمان 72 ساعت بعد از آلودگی می باشد. آنالیز بیان دو ژن فوق با استفاده از روش کمیت سنجی در زمان واقعی در 72 ساعت بعد از آلودگی نشان داد که غلظت 400 میلی گرم در لیتر بیشترین تاثیر را در بیان هر دو ژن داشته است. میزان ژن بتا گلوکاناز نسبت به اگسالات اکسیداز در غلظت مشابه افزایش بیشتری را نشان داد. بررسی اثر اسید سالیسیلیک بر بازدارندگی رشد میسیلیومی قارچ نشان داد که اثر بازدارندگی با افزایش غلظت، افزایش یافت و غلظت 600 میلی گرم در لیتر صد در صد از رشد قارچ جلوگیری کرد. با توجه به نتایج به دست آمده چنین نتیجه گیری می شود که اسید سالیسیلیک می تواند در القاء مقاومت به بیماری بلایت خوشه مفید باشد.
کلید واژگان
اسید سالیسیلیکآنزیم آنتی اکسیدان
بیان ژن
بلایت خوشه گندم
مقاومت القایی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-04-211396-02-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهوازShahid Chamran University of Ahvaz
سازمان پدید آورنده
هیات علمی دانشگاه یزددانشج
هیات علمی
شاپا
2588-59362588-5421




