بررسی ترکیبات فنلی تراوش شده از ریزقلمههای تکگره گردو در محیطکشت مایع DKW
(ندگان)پدیدآور
احتشام نیا, عبدالهغلامی, منصورنوع مدرک
Textعلمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی مقادیر برخی ترکیبات فنلی تراوش یافته از ریزقلمههای تکگره گردو به محیطکشت مایع (DKW) آزمایشی در قالب طرح بلوکهای خردشده با سه فاکتور شامل رقم در دو سطح (جمال و چندلر) و زمان تهیه ریزقلمه در چهار سطح (15 و 31 اردیبهشت، 15 تیر و 15 شهریورماه) و زمان ارزیابی محیطکشت مایع در سه سطح (24،72 و 144 ساعت پس از کشت) در سه تکرار انجام شد. همچنین در آزمایشی مستقل، ترکیبات فنلی تراوش شده به محیطکشت مایع در 24، 72 و 144 ساعت پس از کشت و ترکیب خالص ژوگلون به محیطکشت جامد اضافه شدند. نتایج نشان داد از لحاظ 14 ترکیب فنلی در شاخساره و محیطکشت شامل الاژیک اسید، وانیلیک اسید، کوماریک اسید، کلروژنیک اسید، کافئیک اسید، جینتیسک اسید، فرولیک اسید، سیرینژیک اسید، سینامیک اسید، کاتچین، روتین و میریستین، ژوگلان و 1و4- نفتوکوئینون تفاوت معنیداری بین ارقام مشاهده نشد، امّا زمان تهیه ریزقلمه و زمان ارزیابی محیطکشت مایع تفاوت معنیداری نشان دادند. ترکیبات ژوگلان، الاژیک اسید، میریستین و وانیلیک اسید در مقادیر بالاتری نسبت به سایر ترکیبات فنلی در شاخساره سال جاری و ترکیبات ژوگلون، الاژیک اسید و میریستین بیشترین تراوش را در محیطکشت مایع داشتند. اضافه کردن ترکیبات فنلی تراوش شده بعد از 144 ساعت در محیطکشت جامد ضعیفترین رشد و کمترین میزان تغییر وزن ریزقلمه را ایجاد کرد که این کاهش اختلاف معنیداری با دیگر تیمارها داشت. بهطورکلی، احتمالاً سه ترکیب ژوگلون، الاژیک اسید و میریستین از موانع اصلی در استقرار کاملاً موفق ریزقلمههای دو رقم جمال و چندلر هستند.
کلید واژگان
ژوگلونجمال
چندلر
قهوهای شدن
کشت بافت گیاهی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-05-221397-03-01
ناشر
دانشگاه بوعلی سیناسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایراناستاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
شاپا
2476-63212476-5651




