• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی
    • دوره 1, شماره 2
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی
    • دوره 1, شماره 2
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    مقایسه عملکرد، اجزا عملکرد و انتقال مجدد مواد فتوسنتزی در ژنوتیپ¬های قدیمی و جدید برنج

    (ندگان)پدیدآور
    اکبری, غلامعلیصالحی زرخونی, رحمت الهمتقی, سمانهلطفی فر, امیدیوسفی راد, مجتبینصیری, مرتضی
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    جهت تعیین مهم­ترین اجزای موثر بر عملکرد دانه برنج و سهم انتقال مجدد مواد فتوسنتزی از هر یک از بخش­های اندام هوایی در عملکرد دانه، آزمایشی در سال زراعی 84-1383 در موسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت ماندران (آمل) با ده ژنوتیپ برنج در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. ژنوتیپ­های مورد مطالعه شامل 8 لاین امید بخش و دو رقم به عنوان شاهد شامل فجر و ندا بود. در این آزمایش صفاتی از قبیل وزن هزار دانه، تعداد دانه در خوشه، تعداد خوشه در واحد سطح و تعداد دانه پر در خوشه به عنوان اجزای عملکرد و سهم انتقال مجدد مواد فتوسنتزی از هر یک از اندام­های هوایی شامل ساقه، برگ پرچم و سایر برگ­ها و همچنین شاخص سطح برگ در مرحله گل­دهی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ­های برنج از نظر تمامی صفات مورد آزمون به استثنای وزن هزار دانه و درصد دانه پر، دارای اختلاف معنی­دار در سطح 1 درصد بودند. در بین ژنوتیپ­های مورد بررسی لاین 106 بالاترین عملکرد دانه و لاین شماره 104 کم­ترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد. لاین 106 در مقایسه با ژنوتیپ­های دیگر دارای بالاترین میانگین وزن هزار دانه و تعداد خوشه در واحد سطح، همچنین تعداد دانه در خوشه متعادل و درصد دانه پر بالایی بود. شاخص سطح برگ بالا در مرحله گل­دهی در این لاین همچنین موجب افزایش انتقال مجدد مواد در دوره پر شدن دانه شد. نتایج این بررسی حاکی از آن است که وزن هزار دانه و تعداد خوشه در واحد سطح دارای همبستگی بالایی با عملکرد هستند و می­توان از آن­ها در انتخاب ژنوتیپ برتر در جهت بهبود عملکرد دانه استفاده کرد.
    کلید واژگان
    اجزای عملکرد
    انتقال مجدد مواد فتوسنتزی
    برنج
    ژنوتیپ و عملکرد

    شماره نشریه
    2
    تاریخ نشر
    2009-11-22
    1388-09-01
    ناشر
    دانشگاه بوعلی سینا
    سازمان پدید آورنده
    استادیار پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
    دانشجوی سابق کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد ساوه
    دانشجوی دکتری پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
    دانشجوی دکتری پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
    استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه
    هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور

    شاپا
    2476-6321
    2476-5651
    URI
    https://ppt.basu.ac.ir/article_103.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/140535

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب