مقایسه ی اثر منابع سلنیوم بر عملکرد، متابولیت های خونی و پاسخ ایمنی در گوساله های هلشتاین و هلشتاین-مونت بیلیارد
(ندگان)پدیدآور
خوش گفتار کفشگر کلائی, معصومهمیرزائی آقجه قشلاق, فرزادسیف دواتی, جمالنویدشاد, بهمنهدایت ایوریق, نعمتکرامتی جبه دار, سمیرانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: مصرف مکملهای سلنیومی در تغذیه دام به دنبال افت عملکرد ناشی از کمبود سلنیوم جیره، بسیار مقرون به صرفه است. با پیشرفت فنآوریهای تغذیهای، محصولات جدید مکملهای سلنیومی مانند نانوسلنیوم دردسترس بوده، که نیازمند تحقیق و مقایسه با محصولات پیشین است. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات تغذیه منابع مختلف سلنیوم بر عملکرد، متابولیتهای خونی و پاسخ ایمنی در گوسالههای هلشتاین و دورگ هلشتاین-مونت بیلیارد است. روش کار: تعداد 24 رأس گوساله شیرخوار هلشتاین و دورگ هلشتاین-مونت بیلیارد با میانگین وزنی 1±43 کیلوگرم، در قالب طرح کاملاً تصادفی مختلط، به مدت 75 روز بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-جیره پایه بدون مکمل سلنیوم (دورگ هلشتاین-مونت بیلیارد)، 2-جیره پایه بدون مکمل سلنیوم (هلشتاین)، 3-جیره پایه + 3/0میلیگرم مکمل نانوسلنیوم در هر کیلوگرم ماده خشک (دورگ هلشتاین- مونت بیلیارد)، 4-جیره پایه + 3/0میلیگرم مکمل نانوسلنیوم در هر کیلوگرم ماده خشک (گوسالههای هلشتاین)، 5-جیره پایه + 3/0میلیگرم مکمل معدنی سلنیت سدیم در هر کیلوگرم ماده خشک (دورگ هلشتاین-مونت بیلیارد)، 6-جیره پایه + 3/0میلیگرم مکمل معدنی سلنیت سدیم در هر کیلوگرم ماده خشک (هلشتاین) بودند. مصرف خوراک و وزن بدن، گلوکز، کلسترول، تریگلسیرید، پروتئینکل، اوره، گلوتاتیون پراکسیداز، لنفوسیت، نوتروفیل و مونوسیت خون اندازهگیری شد. یافتهها: منابع مختلف سلنیوم بر عملکرد و فراسنجههای خونی گلوکز، کلسترول، تریگلسیرید، اوره و پاسخ ایمنی گوسالهها تأثیر معنیداری نداشت. اما پروتئینکل خون و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز افزایش یافت. نوع مکمل در میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز تأثیری نداشت. نتیجهگیری: نوع مکمل سلنیومی بر عملکرد و پارامترهای خونی گوسالههای هلشتاین و هلشتاین-مونت بیلیارد تأثیرگذار نبود.
کلید واژگان
ایمنیسلنیوم معدنی
عملکرد
گوساله
نانو سلنیوم
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-06-211399-04-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجانسازمان پدید آورنده
گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایرانگروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران




