تاثیر افزودن ترکیب پودر آویشن و رزماری به جیره غذایی آلوده به آفلاتوکسین ب 1 بر آسیب های بافت کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss)
(ندگان)پدیدآور
وطن دوست, بیتاسروی مغانلو, کوروشرازی, مزدکایمانی, احمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: آلودگی جیره غذایی با آفلاتوکسین، باعث آسیبهای بافت کبد و تضعیف سیستم ایمنی در آبزیان میگردد. متابولیت های فعال برخی از گیاهان دارویی در بازدارندگی رشد قارچ و ممانعت از سنتز آفلاتوکسین موثر است.بنابراین مطالعهحاضرباهدفبررسیآسیبهای بافت کبد ناشی از سمآفلاتوکسین ب 1و پتانسیلحفاظتیپودر آویشن و رزماریدر ماهیقزلآلایرنگینکمان انجامپذیرفت.
روش کار: تعداد 225 قطعه ماهی با وزن متوسط 5±90گرم در قالب 3 تیمار شامل گروه شاهد(جیره غذایی فاقد سم آفلاتوکسین ب1)، تیمار دوم(جیره غذایی حاوی ppb 50سم آفلاتوکسین ب1) و تیمار سوم (جیره غذایی دارای ppb 50 سم آفلاتوکسین ب1 و ترکیب 2 درصد پودر گیاه آویشن و 2 درصد پودر گیاه رزماری) به مدت 6 هفته تغذیه شدند. سپس آسیبهای بافت کبد با استفاده از روشهای H&Eو رنگ آمیزی Masson–Trichrom، همچنین سنجشفعالیت آنزیمهای التهابی کبدی مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج H&E عارضههایی مانند نفوذ سلولهای ایمنی، پرخونی عروق، ادم و نکروز سلولهای کبدی در تیمار دوم و با شدت بیشتری در تیمار سوم مشاهده شد. در رنگآمیزی Masson–Trichrom شدیدترین میزان فیبروز در تیمار سوم مشاهده شد(05/0p). فعالیت آنزیمهای التهابی کبد نیز در تیمار سوم افزایش معنی داری نسبت به گروه های دیگر داشت(05/0p).
نتیجه گیری: به طور کلی سم آفلاتوکسین موجب آسیبهای بافتی در کبد گردیده و افزودن پودر گیاهان آویشن و رزماری باعث تشدید این آسیبها می گردد.
کلید واژگان
آسیب های بافت کبدآفلاتوکسین ب1
ماسون تری کروم
آنزیم های التهابی کبد
قزل آلای رنگین کمان
شماره نشریه
31398تاریخ نشر
2019-08-231398-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجانسازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه.دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه




