تاثیر عصاره دانه گیاه اسفرزه (Plantago ovata) بر فاکتورهای ایمنی غیر اختصاصی بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
(ندگان)پدیدآور
محمدی, محمدجوادعلیشاهی, مجتبیآرمون, امیرنوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) یکی از گونههای مهم صنعت آبزی پروری هست، که به صورت گسترده در اکثر کشورها پرورش داده می شود. استفاده از آنتی بیوتیکهای تجاری برای کنترل بیماریهای آبزیان بخصوص این گونه دارای اثرات جانبی مضری است، که تلاش برای یافتن جایگزین های مناسب را در آبزی پروری ضروری نموده است. در این تحقیق تاثیر عصاره اسفرزه (Plantago ovata) بر تحریک سیستم ایمنی بچه ماهی قزلآلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 360 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با وزن متوسط 23/5±30 گرم به چهار تیمار در سه تکرار (هر تکرار 30 قطعه ماهی) تقسیم گردیدند. تیمارها با غذای حاوی درصدهای صفر (کنترل) ، 1/0 ، 5/0 و 1 درصد عصاره گیاه به مدت 60 روز تغذیه شدند. در انتهای دوره نمونه خون از تیمارها تهیه و فاکتورهای ایمنی (فعالیت لایزوزیم، آلبومین، قدرت باکتری کشی، پروتئین کل و ایمنوگلبولین(IgM) مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که برخی فاکتورهای ایمنی تحت تاثیر عصاره قرار گرفتهاند. بطوری که فعالیت لیزوزیم در همه تیمارهای تغذیه شده با عصاره افزایش داشته و میزان پروتئین کل و IgM در دو تیمار 1 و 5/0 درصد، نسبت به تیمار کنترل افزایش معنی داری داشته اند (P0.05). نتایج حاکی از تاثیر مثبت گیاه اسفرزه در افزایش توان سیستم ایمنی ماهی قزلآلا رنگین کمان می باشد.
کلید واژگان
قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykissاسفرزه Plantago ovata
فاکتورهای ایمنی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-06-211395-04-01
ناشر
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازیAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
فارغ التحصیل دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستانعضو هئیت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز
دانشجوی دکترای بهداشت آبزیان دانشگاه شهید چمران اهواز
شاپا
2423-54072423-5415




