اثر افزودن اسید بوتیریک به شیر کامل بر عملکرد رشد و فراسنجه های خونی گوساله های هلشتاین قبل و بعد از شیرگیری
(ندگان)پدیدآور
محجوبی, احسانارمکان, امیرحسین یزدی, مهدیزحمتکش, داودنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی اثر افزودن اسید بوتیریک به شیر کامل بر عملکرد رشد و فراسنجه های خونی گوساله های هلشتاین از 36 راس گوساله هلشتاین در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1) گروه شاهد بدون افزودنی (B0)، 2) گروه شاهد + 4 گرم در روز اسید بوتیریک در شیر (B4)، و 3) گروه شاهد + 8 گرم در روز اسید بوتیریک در شیر (B8). در طول آزمایش به خوراک و آب به صورت آزاد دسترسی داشتند. وزن بدن در زمان شیرگیری و پایان دوره در B4 و B8 تمایل به افزایش داشت (08/0 = P). افزایش وزن روزانه به طور معنی داری (01/0 > P) در دوره پیش از شیرگیری تحت تأثیر تیمار قرار گرفت به طوری که B0 کمترین افزایش وزن روزانه را داشت ولی تفاوتی بین B4 و B8 مشاهده نشد. استارتر مصرفی در دوره پیش از شیرگیری (01/0 > P)، پس از شیرگیری (04/0 = P) و کل دوره (01/0 > P) برای B0 کمتر از دو گروه دیگر بود ولی بین B4 و B8 تفاوتی وجود نداشت. غلظت گلوکز، پروتئین کل و آلبومین سرم در دوره پیش از شیر گیری تفاوتی بین تیمارها نداشت ولی غلظت BHBA در گروه B0 کمتر از سایر گروه ها بود (01/0 > P). میانگین امتیاز مدفوع پیش از شیرگیری بین تیمارها تفاوتی نشان نداد. در کل نتایج این پژوهش برای اولین بار نشان داد که افزودن اسید بوتیریک به شیر کامل می تواند اثرات مثبتی بر بهبود عملکرد در پی داشته باشد.
کلید واژگان
اسید بوتیریکشیر کامل
گوساله
عملکرد تولیدی
شماره نشریه
126تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم دامی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه علوم دامی دانشگاه زنجان.دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه زنجان.
استادیار گروه علوم دامی دانشگاه اراک.
استادیار گروه علوم دامی دانشگاه زنجان.
شاپا
2588-64362588-6428




