تأثیر تنش خشکی بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی در تعدادی از ارقام تجاری داخلی و خارجی انگور
(ندگان)پدیدآور
دولتی بانه, حامداحمدآلی, جمالرسولی, موسی
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
خشکی یکی از مهمترین تنشهای غیرزنده است که به شدت باعث کاهش رشد و تولید محصولات کشاورزی میشود. تحمل انگور به خشکی نسبت به درختان دیگر بالا است اما تفاوتهای زیادی از این لحاظ بین ارقام و گونه های انگور وجود دارد. به منظور بررسی میزان تحمل به تنش خشکی چند رقم انگور بیدانه تجارتی وارد شده به کشور و چند رقم انگور بومی موجود در استان آذربایجانغربی، این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به اجرا در آمد. از ارقام رشه، مام برایمه، یاقوتی، عسکری، خلیلی سفید، فخری، سایانی، ریشبابا، ات اوزوم، بلاک سیدلس، سوپریور، فلیم سیدلس، تامسون سیدلس، فیستا و پرلت نهالهای یکساله به اندازه کافی تهیه و سپس در گلدان کشت شدند. تیمارهای خشکی شامل 75 درصد نیاز آبی، 55 درصد نیاز آبی و 35 درصد نیاز آبی اعمال شد. پس از اعمال خشکی به مدت سه ماه، خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی از قبیل وزن تر ساقه و ریشه، وزن خشک ساقه و ریشه، سطح برگ، میزان کلروفیل، محتوی نسبی آب برگها و دمای برگها مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تفاوت معنیداری در صفات اندازهگیری شده بین ارقام انگور در شرایط تنش وجود دارد. ارقامی مانند فیستا، بلاک سیدلس بسیار حساس به تنش خشکی بودند در حالیکه ارقام خلیلی سفید، رشه، یاقوتی به خوبی توانستند شرایط تنش را تحمل نمایند. در بین ارقام خارجی مورد بررسی، ارقام پرلت و فلیم سیدلس تحمل نسبتا خوبی به تنش خشکی نشان داد.
کلید واژگان
انگورتنش خشکی
دمای برگ
رقم رشه
سازگاری
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-10-231398-08-01
ناشر
دانشگاه ارومیهUrmia University
سازمان پدید آورنده
دانشیار پژوهشی، بخش تحقیقات زراعی- باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی سنندج.استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ارومیه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه.
دانشیار، گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر



