بررسی اثرات اسانس مرزنجوش بر خواص کیفی و بیوشیمیایی میوه گیلاس رقم تکدانه مشهد
(ندگان)پدیدآور
حسینی, چنوراصغری, محمدرضاخضری, مریمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
میوهها و سبزیجات حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند که از میان آنها میوه گیلاس با بیشترین تراکم آنتیاکسیدانی، نقش عمدهای در پیشگیری از بیماریها و حفظ سلامت انسان دارد. علاوه بر این مصرف و تقاضا برای محصولاتی با کیفیت بالا، سالم و عاری از بقایای ترکیبات شیمیایی روز به روز درحال افزایش است. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی تأثیر اسانس گیاه دارویی مرزنجوش در 5 سطح (0، 250، 500، 750 و 1000 میکرولیتر بر لیتر) به صورت اسپری برروی میوههای برداشت شده گیلاس رقم تک دانه مشهد انجام شد و میوهها در دمای 5/0±1 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90 الی 95 درصد نگهداری شدند. میوهها با فاصله 15 روز در یک دوره 30 روزه از سردخانه خارج شده و شاخصهای فیزیولوژیکی مختلفی از قبیل میزان مواد جامد محلول (TSS)، مقدار اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، pH، سفتی بافت میوه، آنتیاکسیدان کل براساس ظرفیت جاروب کنندگی رادیکال آزاد DPPH، محتوای فنل و فلاونوئید کل مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج نشان داد که اسانس مرزنجوش در غلظت 750 میکرولیتر در لیتر برمیزان pH، TSS، TA، سفتی، فعالیت آنتیاکسیدانی و همچنین در غلظت 1000 میکرولیتر در لیتر بر محتوای فنل و فلاونوئید کل تأثیر معنیداری در مقایسه با شاهد داشت. بهطوریکه تیمار اسانس باعث حفظ pH و TSS در سطح پایینتری نسبت به شاهد شد. همچنین باعث کند شدن روند کاهش TA و سفتی بافت میوه گردید. علاوه بر این در غلظتهای بالاتر اسانس، افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی و ترکیبات فنولی را شاهد بودیم. نتایج بدست آمده نشان داد که کاربرد پس از برداشت اسانس مرزنجوش در میوه گیلاس رقم تکدانه مشهد با حفظ ویژگیهای کیفی و افزایش خواص آنتیاکسیدانی، میتواند به عنوان یک روش سالم جهت افزایش ماندگاری این میوه معرفی شود.
کلید واژگان
آنتیاکسیدان کلترکیبات فنلی
عمر پس از برداشت
گیلاس
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-10-231397-08-01
ناشر
دانشگاه ارومیهUrmia University
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسیارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهاستاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
استادیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه




