اثر دانه گشنیز (Coriandrum sativum) و آلفا-توکوفریلاستات در جیره بر عملکرد، ریختشناسی روده و قابلیت هضم مواد مغذی جوجههایگوشتی
(ندگان)پدیدآور
ثابتان شیرازی, احمد علیآگاه, محمد جوادحسن آبادی, احمدبوستانی, علی دادنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش اثر افزودن دانه گشنیز و آلفا-توکوفریل استات به جیره جوجههایگوشتی بر عملکرد، ریختشناسی روده کوچک و قابلیتهضم مواد مغذی از سن 1 تا 42 روزگی بررسی شد. تعداد 240 قطعه جوجهگوشتی یکروزه سویه کاب500 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 3 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. تیمارها شامل، کنترل منفی (جیره پایه ذرت- سویا بدون افزودنی خوراکی)، کنترل مثبت (جیره پایه همراه با 250 میلیگرم در کیلوگرم آلفا-توکوفریل استات) و گروههای آزمایشی سوم و چهارم به ترتیب دارای جیره پایه همراه با 3/0 یا 6/0 درصد دانه گشنیز بودند. بر اساس نتایج حاصله جوجههای تغذیه شده با تیمار دانه گشنیز در مقایسه با گروههای کنترل تفاوت معنیداری در میانگین افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی نداشتند. عمق کریپت و سطح جذبی پرزها در جوجه-های تغذیه شده با جیره حاوی 6/0 درصد دانه گشنیز نسبت به گروه کنترل منفی به طور معنیداری افزایش یافت (بهترتیب 011/0±22/0 و 009/0±66/0 در مقابل 004/0±21/0 و 012/0±60/0 میلیمتر و میلیمتر مربع). افزودن 6/0 درصد دانه گشنیز در جیره باعث افزایش معنیدار قابلیت هضم پروتئین (بهمقدار99/3 درصد) و چربی (به مقدار33/4 درصد) در مقایسه با تیمار کنترل منفی شد. در کل با توجه به نتایج این تحقیق، افزودن دانه گشنیز در سطح 6/0 درصد در جیره جوجههای گوشتی، به دلیل بهبود شاخصهای ریختشناسی روده کوچک و افزایش قابلیت هضم چربی و پروتئین پیشنهاد میشود.
کلید واژگان
آلفا-توکوفریل استاتجوجه گوشتی
دانه گشنیز
ریخت شناسی روده
عملکرد
شماره نشریه
120تاریخ نشر
2018-11-221397-09-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم دامی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته دکتری علوم دامی دانشگاه فردوسی و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فسارساستادیار پژوهشی بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.
استادیار پژوهشی بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
شاپا
2588-64362588-6428




