تأثیر عوامل هواشناسی (بارش، دما، رطوبت نسبی، روزهای یخبندان و ساعات آفتابی) بر عملکرد زعفران (Crocus sativus L.) در شهرستانهای کاشمر و قائنات
(ندگان)پدیدآور
ارسلانی, فاطمهرسولی, سید جوادنوع مدرک
Textمقاله علمی کوتاه
زبان مدرک
فارسیچکیده
صادراتی بودن زعفران باعث شده، برنامهریزی برای افزایش کیفیت برای رقابت در بازار جهانی امری اجتنابناپذیر باشد و تحقیقات گستردهای را در هر نقطهای بطلبد. در این پژوهش با استفاده از نرمافزار تعیین اقلیم و نرمافزار SPSS آمار روزانه و ماهانه پارامترهای بارش، دما، رطوبت نسبی، تعداد روز یخبندان و تعداد ساعت آفتابی شهرستان کاشمر و قائن طی دوره آماری 20 ساله زراعی (90-1371) تحلیل شد. نتایج بررسیها نشان داد دمای حداکثر و رطوبت نسبی در دو شهرستان یکسان است. بارش بعد از چیدن گل از سطح مزرعه در کاشمر 7 میلیمتر بیشتر از قائن است، در این زمان بارش برای گیاه مفید است. تعداد روز یخبندان کاشمر 1 روز از قائن کمتر است درحالیکه یخبندان در زمان گلدهی بر عملکرد محصول تأثیر منفی میگذارد. بارش در زمان خواب تابستانی برای زعفران مضر است بارش کاشمر در این زمان 9/9 میلیمتر بیشتر از قائن است. هر چه افت درجه حرارت شب بیشتر باشد روز بعد تعداد گل بیشتری جمع خواهد شد. درجه حرارت میانگین قائن 3 درجه سانتیگراد و حداقل آن 5/1 درجه سانتیگراد کمتر از کاشمر بود و هرچقدر ساعت آفتابی در فصل گلدهی بیشتر باشد کیفیت محصول بالاتر است. ساعت آفتابی قائن در فصل گلدهی 9/55 ساعت بیشتر از کاشمر است. اختلاف اندک در سه پارامتر اقلیمی، بارش زمان خواب تابستانی، درجه حرارت و ساعت آفتابی نمیتواند تنها دلیل پایینتر بودن کیفیت زعفران شهرستان کاشمر نسبت به قائنات باشد.
کلید واژگان
اقلیم کشاورزیکیفیت
زعفران
کشاورزی و علوم پایه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2015-03-211394-01-01
ناشر
دانشگاه تربت حیدریهUniversity Of Torbat Heydarieh
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری مخابرات آب و هوایی، دانشگاه خوارزمی تهرانکارشناس ارشد اقلیم شناسی، محل خدمت اداره کل هواشناسی خراسان رضوی
شاپا
2383-15292383-2142




