بررسی اثر رقم بر شاخصهای جوانهزنی و رشدی گیاه کینوا (Chenopodium quinoa Willd) تحت تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
موسوی, سید اسماعیلامیدی, حشمتنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور ارزیابی اثر رقم بر شاخصهای جوانهزنی و رشدی گیاه کینوا تحت تنش شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در سال 97 در دانشگاه شاهد اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل دو رقم (تیتی-کاکا و ردکارینا) و چهار سطح شوری (صفر، 3، 6 و 9 دسیزیمنس برمتر سدیمکلرید) بودند. نتایج نشان داد افزایش شوری تا 3 دسیزیمنس برمتر، درصد جوانهزنی را به میزان 17 درصد افزایش داد و با بالارفتن غلظت شوری، این شاخص کاهش یافت و همچنین شوری باعث افزایش مدت زمان لازم برای جوانهزنی 90 درصد بذرها، کاهش طول گیاهچه و کاهش تعداد گیاهچه نرمال گردید. اثر رقم نیز بر میزان تغییرات این شاخصها متفاوت بود، بهطوریکه میانگین مربوط به درصد جوانه-زنی و طول گیاهچه در رقم تیتی کاکا نسبت به رقم ردکارینا بالاتر بود و زمان لازم برای جوانهزنی 25، 50 و 90 درصد بذرها نیز در رقم تیتی کاکا پایینتر از از رقم ردکارینا بود که نشان دهنده کم بودن زمان جوانهزنی در رقم تیتی کاکا بود. اثر متقابل شوری و رقم بر میانگین مدت زمان جوانهزنی معنیدار بود و در بالاترین سطح شوری میانگین این شاخص در رقم ردکارینا نسبت به رقم تیتی کاکا 31 درصد افزایش نشان داد که نشان از دیر جوانهزدن رقم ردکارینا نسبت به تیتی کاکا در تنش شوری بوده است. بهطور کلی میتوان نتیجه گرفت رقم ردکارینا در این آزمایش نسبت به رقم تیتی کاکا ضعیفتر عمل نموده و نسبت به شوری حساستر است.
کلید واژگان
درصد جوانهزنیردکارینا
سدیمکلرید
طول گیاهچه
شماره نشریه
34تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
دانشگاه شاهددانشگاه شاهد




