ارزیابی درجهحرارتهای کاردینال جوانهزنی و تأثیر دما بر شاخصهای جوانهزنی بذور اسفناج وحشی (Atriplex dimorphostegia)، علفشور (Salsola crassa) و سیاهشور (Suaeda aegyptiaca)
(ندگان)پدیدآور
گلستانی فر, فرزانهمحمودی, سهرابنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
دماهایکاردینال مختلف برای جوانهزنیباعثظهورغیرهمزمان علفهای هرزدرمزرعهشده وبرایمبارزهباآنهابایدبااطلاعاززماناوجهجومشان، به عملیاتمدیریتیمناسباقدامکرد. از اینرو به منظور بررسی دماهای کاردینال جوانهزنی بذور اسفناج وحشی، علف شور و سیاه شور و اثر درجه حرارتهای مختلف بر شاخصهای جوانهزنی این گیاهان، مطالعهای در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1392 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 سطح دمایی (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 درجه سانتیگراد) و 4 تکرار انجام شد. نتایج آزمایش حاصل از برازش مدلهای درجه دو و دندانهای نشان داد که دماهای کاردینال جوانهزنی شامل دمای پایه، بهینه و بیشینه برای اسفناج وحشی به ترتیب 57/5، 37/26، 07/47، برای علف شور به ترتیب 48/3، 57/21 و 66/39 و برای سیاه شور به ترتیب 96/6، 81/28 و 52/44 درجه سانتیگراد بودند. تأثیر دما بر کلیه مؤلفههای جوانهزنی بذور اسفناج وحشی، علفشور و سیاهشور معنیدار بود (01/0>P). کاهش درصد و سرعت جوانه زنی بذور اسفناج وحشی در کمترین دما نسبت به بیشترین دمایی که در آن جوانهزنی رخ داد، به ترتیب 40/39، 99/33 درصد بود و این مقادیر برای علفشور 86، 29/66 درصد و برای سیاهشور04/87، 31/94 درصد محاسبه شد. بیشترین یکنواختی در جوانهزنی بذور اسفناج وحشی در دمای 20 درجه، در علفشور در بازه دمایی 15 تا 20 درجه و در سیاهشور در دمای 20 تا 40 درجه سانتیگراد بود. همچنین بین حداکثر و حداقل میزان طول ساقهچه، طول ریشهچه، وزن تر و خشک گیاهچهها به ترتیب 52/94، 91، 85 و 57/98 درصد در اسفناج وحشی، 09/63، 12/70، 52/71 و 85/53 درصد در علفشور و 33/86، 99/93، 67/96 و 33/99 درصد در سیاهشور اختلاف مشاهده شد. بیشترین شاخص بنیه بذر در اسفناجوحشی و علفشور در دمای 20 درجه و در سیاهشور در دمای 10 درجه سانتیگراد رخ داد.
کلید واژگان
علفهرزدمای بهینه
دمای کمینه
دمای بیشینه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2015-07-231394-05-01
ناشر
دانشگاه بیرجندUniversity of Birjand
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد شناسایی و مبارزه با علف های هرز/ دانشگاه بیرجنددانشیار دانشکده کشاورزی/ دانشگاه بیرجند




