• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مخاطرات محیط طبیعی
    • دوره 14, شماره 45
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مخاطرات محیط طبیعی
    • دوره 14, شماره 45
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    بررسی عوامل موثر بر امنیت غذایی در ایران با تاکید بر رد پای محیط‌‌زیست

    (ندگان)پدیدآور
    ضیاآبادی, مریمزارع مهرجردی, محمد رضا
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    امنیت غذایی از نیازهای اساسی همه جوامع بشری است که به عنوان یکی از محورهای توسعه در برنامه‌‌های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران بسیار مورد توجه قرار گرفته است. محیط‌‌زیست نیز زیستگاه انسان‌‌ها و بستر همه فعالیت‌‌های بشر است. با توجه به نقش و اهمیت محیط‌‌زیست در تامین غذا و امنیت غذایی، در این مطالعه با استفاده از سیستم معادلات همزمان – رگرسیون‌‌های به ظاهر نامرتبط به بررسی تاثیر رد پای محیط‌‌زیست، متغیرهای اقتصادی و کشاورزی بر امنیت غذایی ایران در دوره 1400-1369 پرداخته شده است. نتایج نشان داد که متغیرهای رد پای محیط‌‌زیست، ارزش افزوده بخش کشاورزی، درآمد سرانه، عملکرد غلات و مصرف انرژی به ترتیب با ضرایب  0.605، 0.122، 0.012، 0.373 و 0.202 دارای تاثیر مثبت و معنی‌‌دار بر امنیت غذایی در ایران بودند. همچنین متغیرهای ردپای محیط‌‌زیست، ارزش افزوده بخش کشاورزی، مصرف انرژی و تورم به ترتیب با ضرایب 0.457، 0.176، 0.310 و 0.027 تاثیر منفی بر مخارج نهایی مصرفی خانوارها داشتند اما درآمد سرانه با ضریب 0.115 سبب افزایش مخارج نهایی مصرفی خانوارها شده است. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع امنیت غذایی پیشنهاد می‌‌شود به منظور حفظ و بهبود امنیت غذایی، سیاست‌‌های حمایتی بخش کشاورزی، افزایش سرمایه‌‌گذاری در تولید غذا و سیاست‌‌های افزایش قدرت خرید افراد بیشتر مورد توجه قرار گیرند. از آن‌‌جایی که محیط‌‌زیست زمینه‌‌ساز و بستر همه فعالیت‌‌های انسانی از جمله تولید غذا است، در بلندمدت توجه به پایداری محیط‌‌زیست و بهبود کیفیت آن، از طریق به کارگیری فناوری‌‌های کمتر آلاینده در تولید محصولات کشاورزی و غذایی می‌‌تواند بر افزایش امنیت غذایی موثر باشد.
    کلید واژگان
    محیط زیست
    امنیت غذایی
    پایداری
    کشاورزی
    آلودگی محیط طبیعی

    شماره نشریه
    45
    تاریخ نشر
    2025-09-23
    1404-07-01
    ناشر
    دانشگاه سیستان و بلوچستان
    University of Sistan and Baluchestan
    سازمان پدید آورنده
    استادیار اقتصاد منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده گردشگری، مجتمع آموزش عالی بم، بم، ایران
    استاد اقتصاد منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

    شاپا
    2676-4377
    2676-4385
    URI
    https://dx.doi.org/10.22111/jneh.2025.48294.2034
    https://jneh.usb.ac.ir/article_8785.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1167108

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب