تأثیر قارچ تریکودرما و بسترهای مختلف کشت بر برخی ویژگیهای رشدی، میزان عناصرغذایی و اجزای اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis L.)
(ندگان)پدیدآور
اسماعیل پور, بهروزشجاعی, الهامآذرمی, رسولاصلانی, زهراتهامی, سید کریمداوری, مهدی
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: مرزه (Satureja hortensis L.) گیاهی معطر از تیره نعناعیان بوده و با داشتن ترکیبهایی از قبیل تیمول و کارواکرول به عنوان ترکیبهای آنتیاکسیدان و ضدمیکروب در صنایع مختلف ازجمله صنایع غذایی و دارویی استفاده میشود. کودهای زیستی مانند قارچهای میکوریز و تریکودرما در مقایسه با کودهای شیمیایی دارای مزیتهایی ازجمله عدم تولید مواد سمی در چرخه غذایی، اصلاح خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، مقرون به صرفه بودن و قابل پذیرش از نظر زیست محیطی میباشد. گونههای قارچ تریکودرما با سازوکارهای خاصی ازجمله کنترل بیولوژیکی بیماریهای خاک با تولید و فعالیت آنزیمها، تولید آنتیبیوتیکها و نفوذ به بدن قارچهای بیماریزا باعث تحریک و افزایش رشد گیاه میشوند.مواد و روشها: به منظور بررسی تأثیر قارچ تریکودرما (Trichoderma harzianum) بر شاخصهای رشدی، عملکرد و اجزای اسانس گیاه مرزه در بسترهای کشت آلی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در گلخانه علوم باغبانی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا گردید. فاکتور اول بستر کشت در سه سطح، شامل 1- مخلوط خاک و ماسه (شاهد) و 2- مخلوط خاک و ماسه همراه با 30 درصد کمپوست قارچ مصرف شده 3- مخلوط خاک و ماسه همراه با 30 درصد ورمیکمپوست بودند و فاکتور دوم در دو سطح، 1- تلقیح با قارچ T. harizanum T22 و بدون تلقیح (شاهد) بود. به منظور ایجاد زهکش مناسب، ابتدا 2 سانتیمتر شن درشت در ته گلدانها ریخته شد. سپس بذرهای مرزه در گلدانهای کوچک کشت شده و گیاهان در مرحله دو تا سه برگ حقیقی به گلدانهای اصلی منتقل شدند. سایر مراقبتهای رشد از قبیل آبیاری و وجین علفهای هرز روی آنها انجام شد. در پایان آزمایش، صفات رویشی (ارتفاع بوته، سطح برگ، وزن خشک ساقه و ریشه، تعداد و طول شاخه فرعی)، صفات فیزیولوژیکی (شاخص سبزینگی)، عناصرغذایی N، K، P، Mg و Zn استخراج و آنالیز اسانس تعیین گردید.نتایج: نتایج نشان داد که اثرهای ساده کودهای آلی و قارچ تریکودرما بر شاخصهای رشد رویشی و صفات کیفی نسبت به شاهد معنیدار بود. بهطوریکه بیشترین میزان وزن خشک اندام هوایی (4.82 گرم)، (84.87 گرم)، بهترتیب در تیمارهای ورمیکمپوست و مایهکوبی با تریکودرما حاصل گردید. بیشترین مقدار شاخص کلروفیل (26.86) در تیمار مایهکوبی با قارچ و ورمی کمپوست، بیشترین محتوای عناصر فسفر (3606.3 میلیگرم در کیلوگرم)، نیتروژن (2.55 درصد)، منیزیم (55/64 میلیگرم در کیلوگرم) در تیمار مایهکوبی با قارچ تریکودرما و در تیمار بسترهای آلی بیشترین میزان عناصر روی (47.87 میلیگرم در کیلوگرم) نیتروژن (3.06 درصد) و فسفر (4143 میلیگرم در کیلوگرم) در کاربرد ورمیکمپوست بدست آمد. بیشترین میزان کارواکرول (71.90 درصد) در تیمار مایهکوبی با قارچ تریکودرما و بیشترین (0.599 میلیلیتر در گلدان) عملکرد اسانس در تیمار مایهکوبی با قارچ تریکودرما، همراه با بستر حاوی ورمیکمپوست حاصل گردید.نتیجهگیری: با توجه به نتایج بدست آمده، بستر آلی و قارچ تریکودرما میتوانند به عنوان بستر و کود مناسبی برای افزایش عملکرد در کشت ارگانیک مرزه معرفی شوند.
کلید واژگان
اسانسبستر آلی
قارچ تریکودرما
مرزه
زراعت و باغبانی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2025-03-211404-01-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، ایرانگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران.
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران
عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی اردبیل، اردبیل، ایران
گروه بیماری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
شاپا
1735-09052383-1243



