بررسی تحمل تنش شوری در گیاه شببو (Matthiola incana L)تحت تیمار با سالیسیلیک اسید
(ندگان)پدیدآور
عبدالمحمدی, سمانهامیدی, جلالحاتم زاده, عبداللهحسن پور اصیل, معظمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شوری یکی از تنشهای محیطی است که باعث تغییرات شدید در رشد، فیزیولوژی و متابولیسم گیاهان میشود. همچنین موجب تغییرات بیوشیمیایی مختلف و پاسخهای فیزیولوژیک شده و تقریبا روی تمام فرآیندهای گیاهی تأثیر میگذارد. با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب برای کشاورزی در دنیا استفاده از گونههای گیاهی مقاوم به شوری، یا کاربرد ترکیباتی که باعث کاهش اثرهای تنش شوری و القای مقاومت در مقابل تنش در گیاهان میشوند اهمیت زیادی دارد. سالیسیلیک اسید به عنوان یک فنل طبیعی، تنظیمکننده رشد بوده و پروسههای فیزیولوژیک و مورفولوژیک گیاه را تنظیم میکند. بدین منظور جهت ارزیابی اثرات سودمند احتمالی سالیسیلیک اسید بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه شببو (Matthiola incana L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور، شوری شامل کلرید سدیم در سه سطح 0، 100و 150 میلیمولار و سالیسیلیک اسید در دو سطح 0 و 2 میلیمولار با سه تکرار در گلخانهی آموزشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان انجام شد. در پایان آزمایش پارامترهای مختلف شامل ارتفاع گیاه، وزنتر و خشک ساقه، وزنتر و خشک ریشه، طول ریشه، میزان غلظت مالوندیآلدئید (MDA)، پروتئینکل و محتوای نسبی آب برگ(LRWC) اندارهگیری شد. در تنش شوری تمامی پارامترهای رشدی گیاهان، میزان محتوای نسبی آب برگ، پروتئین کاهش و میزان مالون دیآلدئید افزایش یافت. کاربرد سالیسیلیک اسید سبب افزایش تمام پارامترهای رشد، میزان پروتئین، محتوای نسبی آب برگ گردید و در نهایت سالیسیلیک اسید با اثر حفاظتی خود سبب کاهش پراکسیداسیون لیپیدها شد.
کلید واژگان
مالون دیآلدئیدپروتئین
مورفولوژی
کلرید سدیم
گیاهی
شماره نشریه
31تاریخ نشر
2018-11-221397-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد قمسازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرانگروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
استاد گروه علوم باغبانی. دانشکده کشاورزی .دانشگاه گیلان
استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران




