اثر سطوح مختلف سرکه سیب موجود در جیره غذایی، بر عملکرد رشد و بیان برخی ژنهای آنتیاکسیدانی در ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) مبتلا به کبد چرب غیرالکلی
(ندگان)پدیدآور
ََُِاسدی, سلیمهاحمدنیای مطلق, حمیدرضاصفری, امیدوردست زاده سردرود, حامدزراعت پیشه, یاسمنجوادمنش, علی
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این مطالعه برای نخستین بار باهدف مقایسه اثرات سطوح مختلف سرکه سیب بر عملکرد رشد و بیان ژنهای آنتیاکسیدانی (کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز) در کبد ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) طراحی شد. برای این منظور یک گله 300 قطعهای (24/14±35/73 گرم) با جیره مخصوص القاکننده کبد چرب که برای اولین بار تنظیمشده بود به مدت یک ماه تغذیه شدند؛ سپس از گله موردنظر، تعداد 120 قطعه ماهی (40/5 ± 20/74) مبتلا شده انتخاب و به قفسهای مربوطه منتقل شدند. این آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار 1: ماهیان سالم بدون سرکه سیب، تیمار 2: ماهیان سالم با چهار درصد سرکه سیب، تیمار 3: ماهیان مبتلا شده بدون سرکه سیب، تیمار 4: ماهیان مبتلا شده با یک درصد سرکه سیب، تیمار 5: ماهیان مبتلا شده با دو درصد سرکه سیب و تیمار 6: ماهیان مبتلا شده با چهار درصد سرکه سیب. غذادهی به صورت روزانه به میزان دو درصد وزن بدن به مدت 60 روز صورت پذیرفت. سرکه سیب مورد استفاده حاوی 5 درصد اسیداستیک بود. بر اساس نتایج، ازنظر وزن نهایی و شاخص وزن کبدی تفاوتی بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد (P>0.05). همچنین نتایج حاصل از بیان ژن نشان داد که سرکه سیب تأثیر معنیداری بر بیان ژنهای گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز ندارد (P>0.05). بهطورکلی افزودن سرکه سیب تأثیری بر روند فعالیت آنتیاکسیدانی کبد در ماهی قزلآلای رنگینکمان مبتلا شده به بیماری کبد چرب نداشت اما سبب بهبود عملکرد رشد شد.
کلید واژگان
اسید استیککبد چرب
کاتالاز
گلوتاتیون پراکسیداز
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2025-02-191403-12-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، خراسان رضوی، ایراناستادیار دانشگاه فردوسی مشهد
گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه فردوسی مشهد
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، خراسان رضوی، ایران
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2383-26142383-2622



