تاثیر سطوح مختلف نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش بر تبدیل زیستی ضایعات سیبزمینی توسط میکروارگانیسمهای شکمبهای
(ندگان)پدیدآور
نریمانی قراجه, سعیدسیف دواتی, جمالعبدی بنمار, حسینسید شریفی, رضاشیرمحمدی, شهرام
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعاتی: روزانه مقادیر زیادی محتویات شکمبه بهعنوان ضایعات در کشتارگاهها تولید شده و بیاستفاده به محیط رها میشود که باعث بروز مشکلات زیست محیطی میشوند. تبدیل زیستی نسبت به سایر روشهای فرآوری، روش جدید و مطلوب برای مدیریت ضایعات کشاورزی است. مایع شکمبه بهعنوان منبع غنی از آنزیمها، میتواند در تبدیل زیستی ضایعات کشاورزی استفاده شود. هدف: بررسی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش بر تبدیل زیستی ضایعات سیبزمینی توسط میکروارگانیسمهای شکمبهای بود. مواد و روشها: ضایعات سیب زمینی از انبارهای نگهداری سیب زمینی جمع آوری شد و پس از پاکسازی مواد زائد، آبپز و بعد آن رنده گردید. مایع شکمبه موردنیاز از کشتارگاه تهیه و پس از صاف کردن با پارچه کتان چهارلایه، به داخل مخزنهای شیشهای دستگاه هضم شکمبهای اضافه شد و سریعاً به دستگاه انتقال و به مدت 24 ساعت در دمای 39 درجه سلسیوس انکوبه شدند. گروههای آزمایشی شامل: 1) 400 میلیلیتر مایع شکمبه + 200 گرم سیبزمینی ضایعاتی (N0)، 2) 400 میلیلیتر مایع شکمبه + 200 گرم سیبزمینی ضایعاتی+ 5/1 گرم نیتروژن از منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش (N1.5)، 3) 400 میلیلیتر مایع شکمبه + 200 گرم سیبزمینی ضایعاتی+ 3 گرم نیتروژن از منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش (N3) و 4) 400 میلیلیتر مایع شکمبه + 200 گرم سیبزمینی ضایعاتی+ 5/4 گرم نیتروژن از منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش (N4.5) بودند. بعد از اتمام انکوباسیون، نمونهها از دستگاه خارج و پس از صاف و جدا کردن بخشهای جامد و مایع از یکدیگر جهت آزمایشهای بعدی استفاده شد. نتایج: بالاترین میزان اسیدهای چرب فرار مایع حاصل از انکوباسیون در سطح 3 گرم نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش بود. میزان فعالیت آنزیمهای کربوکسی متیل سلولاز، آلفا آمیلاز، میکروکریستالین سلولاز، تجزیه کننده کاغذ صافی، اوره آز و پروتئاز متأثر از سطوح مکمل سازی از منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش شد. بیشترین فعالیت آنزیمی مربوط به آنزیمهای پروتئاز و اورهآز در سطح 5/4 گرم نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش بر تبدیل زیستی ضایعات سیبزمینی توسط میکروارگانیسمهای شکمبهای مشاهده گردید. بالاترین غلظت نیتروژن آمونیاکی فاز مایع حاصل از سطح 5/4 گرم نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش بر تبدیل زیستی ضایعات سیبزمینی توسط میکروارگانیسمهای شکمبهای مشاهده شده بود. نتیجهگیری نهایی: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، افزودن 3 گرم نیتروژن از منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش به محیط انکوباسیون ضایعات سیب زمینی با میکروارگانیسمهای مایع شکمبه میتوانند در تبدیل زیستی ضایعات سیبزمینی جهت افزایش ارزش غذایی و تولید مایع غنی از اسیدهای چرب فرار و همچنین منبعی با فعالیت آنزیمی مطلوب استفاده شوند.
کلید واژگان
ضایعات سیبزمینیمایع شکمبه
نیتروژن آهسته رهش
تبدیل زیستی
تغذیه نشخوارکنندگان
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2024-05-211403-03-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلیاستاد گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی
استاد گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی
استاد گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی
دانش آموخته دکتری تغذیه دام گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز،
شاپا
2008-51252676-5705



