نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorسهرابی, طاهرهfa_IR
dc.contributor.authorموحدی دهنوی, محسنfa_IR
dc.contributor.authorصالحی, امینfa_IR
dc.contributor.authorبلوچی, حمیدرضاfa_IR
dc.contributor.authorابراهیمی, فاطمهfa_IR
dc.date.accessioned1403-12-21T02:20:37Zfa_IR
dc.date.accessioned2025-03-11T02:20:37Z
dc.date.available1403-12-21T02:20:37Zfa_IR
dc.date.available2025-03-11T02:20:37Z
dc.date.issued2024-06-21en_US
dc.date.issued1403-04-01fa_IR
dc.date.submitted2024-01-01en_US
dc.date.submitted1402-10-11fa_IR
dc.identifier.citationسهرابی, طاهره, موحدی دهنوی, محسن, صالحی, امین, بلوچی, حمیدرضا, ابراهیمی, فاطمه. (1403). بهبود جذب عناصر غذایی پرمصرف و شاخص‌های کارایی نیتروژن کلزا (Brassica napus L.) با مصرف همزمان کود زیستی و شیمیایی نیتروژنه. مجله تولید گیاهان زراعی, 17(2), 89-106. doi: 10.22069/ejcp.2024.22046.2611fa_IR
dc.identifier.issn2008-739X
dc.identifier.issn2008-7403
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22069/ejcp.2024.22046.2611
dc.identifier.urihttps://ejcp.gau.ac.ir/article_6968.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1148365
dc.description.abstractسابقه و هدف: کلزا (Brassica napus L.) از جمله گیاهان روغنی است که به واسطه درصد بالای روغن با کیفیت، توسعه کشت آن مورد توجه می‌باشد. نیتروژن یکی از مهم‌ترین عناصر غذایی و عامل کلیدی دستیابی به عملکرد مطلوب در کشت کلزا است. با توجه به آبشویی نیتروژن در خاک و آلودگی محیط زیست حاصل از آن، استفاده از کودهای زیستی، به ویژه انواع باکتری‌های تثبیت‌کننده نیتروژن، نقش مهمی در افزایش جذب عناصر غذایی و کارایی مصرف و جذب نیتروژن دارد. لذا هدف از این تحقیق بررسی بهبود جذب عناصر پرمصرف و شاخص‌های کارایی نیتروژن تحت تأثیر مدیریت کود شیمیایی و زیستی نیتروژنه بود. مواد و روش‌ها: آزمایشی مزرعه‌ای به‌صورت کرت‌های خرد شده بر پایه‌ی طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج واقع در منطقه دشتروم در سال 1399 انجام شد. عامل اصلی کود نیتروژنه در 6 سطح (صفر، 25، 50، 75، 100 و 125 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره) و عامل فرعی کود زیستی حاوی باکتری‌های ازتوباکتر و آزوسپیریلیوم در دو سطح (کاربرد و عدم کاربرد) بودند. جذب عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در دانه و اندام هوایی اندازه‌گیری و شاخص‌های کارایی مصرف نیتروژن محاسبه گردید.یافته‌ها: بیشترین درصد عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم دانه از تیمار کاربرد تلفیقی کود شیمیایی نیتروژنه و زیستی حاصل گردید. کاربرد تلفیقی کود شیمیایی و زیستی نیتروژنه موجب افزایش معنی‌دار عملکرد دانه شد. بیشترین عملکرد دانه (60/8790 کیلوگرم در هکتار) در تیمار 125 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و کاربرد کود زیستی به‌دست آمد. کارآیی استفاده از نیتروژن با افزایش سطوح نیتروژن کاهش یافت و بیشترین آن (92/40 کیلوگرم بر کیلوگرم) از تیمار عدم کاربرد باکتری و عدم کاربرد نیتروژن حاصل گردید. کارایی جذب نیتروژن با مصرف کود نیتروژنه و کاربرد باکتری بطور معنی‌داری افزایش یافت. حداکثر انتقال مجدد نیتروژن (79/89 درصد) از تیمار کاربرد 125 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و عدم کاربرد کود زیستی و کمترین آن از تیمار عدم کاربرد نیتروژن و کاربرد کود زیستی (46/74 درصد) به‌دست آمد.نتیجه‌گیری: با توجه به برتری سطح 125 کیلوگرم نیتروژن به‌همراه کود زیستی از لحـاظ عملکـرد دانـه و درصد عناصر جذب شده، چنین به نظر می‌رسد که این مقادیر کود نیتروژنه به همراه کاربرد کود زیستی بـرای حصول عملکرد مناسب در منطقه مورد آزمایش و مناطق مشابه قابل توصیه باشد. همچنین نتایج نشان داد با توجه به اکثر صفات مورد بررسی، کاربرد کود زیستی توانست با تأمین بخشی از نیتروژن مورد نیاز کلزا (حدود 50 کیلوگرم در هکتار)، مصرف کود شیمیایی نیتروژنه را کاهش دهد.fa_IR
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.publisherدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و انجمن زراعت و اصلاح نباتات ایرانfa_IR
dc.relation.ispartofمجله تولید گیاهان زراعیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22069/ejcp.2024.22046.2611
dc.subjectانتقال مجددfa_IR
dc.subjectعملکردfa_IR
dc.subjectکلزاfa_IR
dc.subjectکود زیستیfa_IR
dc.subjectنیتروژنfa_IR
dc.subjectزراعت-تولید گیاهان زراعیfa_IR
dc.titleبهبود جذب عناصر غذایی پرمصرف و شاخص‌های کارایی نیتروژن کلزا (Brassica napus L.) با مصرف همزمان کود زیستی و شیمیایی نیتروژنهfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقاله کامل علمی- پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentدانشجوی کارشناسی‌ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران،fa_IR
dc.contributor.departmentاستاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentدانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران،fa_IR
dc.contributor.departmentاستاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentدانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایرانfa_IR
dc.citation.volume17
dc.citation.issue2
dc.citation.spage89
dc.citation.epage106
nlai.contributor.orcid0000-0002-6067-3317
nlai.contributor.orcid0000-0002-1923-4953
nlai.contributor.orcid0000-0001-8015-3215
nlai.contributor.orcid0009-0003-8121-1933


فایل‌های این مورد

فایل‌هااندازهقالبمشاهده

فایلی با این مورد مرتبط نشده است.

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد