بررسی تاثیر تنش شوری کلرید سدیم بر تجمع سدیم، پتاسیم، نیتروژن و اسید آمینه پرولین در ارقام سویا
(ندگان)پدیدآور
رستمی هیر, میتراگالشی, سراللهسلطانی, افشبنزینلی, ابراهیم
نوع مدرک
Textمقاله کامل علمی- پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه وهدف: افزایش روزافزون شوری آب وخاک وخسارت ناشی ازآن بر تولیدات گیاهی، بررسی اثرات شوری برگیاهان زراعی را ضروری میکند. مطالعه تغییرات فیزیولوژیکی درشرایط تنش، راهکار مناسبی است که میتواند به شناسایی فاکتورهای مؤثر در تحمل به تنش شوری و انتخاب ارقام متحمل کمک نماید. با توجه به اهمیت سویا (Glycine max L.) در اقتصاد جهانی و نیاز به روغنهای خوراکی و پروتئینهای گیاهی این آزمایش با هدف انتخاب رقم متحمل سویا به شوری و شناسائی سازوکارهای تحمل شوری انجام شد.مواد و روشها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده تولیدات گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و طبیعی گرگان انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل شوری در چهار سطح (عدم استفاده از شوری به عنوان شاهد، کاربرد 30، 60 و 80 میلی مولNaCl ) و ارقام مختلف سویا (هیل، LBK، BP، هاگ، دیر، گرگان 3، سحر، هابیت، ویلیامز، JK و LWK ) بودند. در این آزمایش بذور با باکتری ریزبیوم ژاپونیکوم تلقیح شدند و در گلدانهای حاوی ماسه کشت شدند. از ابتدای کاشت تا ظهور برگ اصلی گلدان ها فقط با آب معمولی آبیاری شدند و پس از ظاهر شدن برگ اصلی آبیاری با محلول هوگلند بدون نیترات ادامه یافت. بوتهها پس از 60 روز برداشت شدند و درصد Na+ و K+، نسبت Na+/K+، پرولین، درصد نیتروژن، عملکرد نیتروژن و وزن خشک کل اندازهگیری شدند. تجزیه واریانس و مقایسه میانگین با استفاده از نرمافزار SASو آزمون LSD انجام شد.یافتهها : بررسی نتایج نشان میدهد که با افزایش شوری، درصد سدیم، نسبت Na+/K+ و مقدار پرولین در تمامی ارقام افزایش و وزن خشک کل، درصد پتاسیم و عملکرد نیتروژن کاهش مییابد. رقم دیر با داشتن بالاترین درصد نیتروژن در سطوح 0، 30، 60 و 80 میلیمول کلرید سدیم و کمترین درصد کاهش میزان نیتروژن (28%) دارای کمترین کاهش وزن خشک کل (54%) از تیمار شاهد به تیمار80 میلیمول بود. با افزایش شوری از تیمار شاهد به تیمار 80 میلیمول کلرید سدیم، رقم هاگ دارای کمترین میزان افزایش درصد سدیم و کمترین درصد کاهش جذب پتاسیم و پایینترین میزان نسبت سدیم به پتاسیم در مقایسبه با سایر ارقام بود و ارقامLWK ، LBK و سحر با داشتن بیشترین میزان تجمع سدیم، بالاترین نسبتNa+/K+ ، تولید پایین پرولین و ماده خشک، کمترین تحمل را به شوری داشتند. ضرایب همبستگی بین وزن خشک کل با درصد پتاسیم (**904/0) و درصد نیتروژن (**902/0) نیز نشان داد ارقامی که توانایی جذب پتاسیم و نیتروژن بالاتری دارند، ماده خشک بیشتری نیز تولید میکنند. نتیجهگیری: با توجه به نتایج بهدست آمده، به نظر میرسد ارقـام متحمل با سازوکارهایی مانند جذب کمتر سدیم ، افزایش جذب پتاسیم و تنظیم پتانسیل اسمزی با تنش شوری مقابله میکنند. در بین ارقام مورد بررسی و با توجه به شاخص های اندازهگیری شده، میتوان از رقم دیر به عنوان رقم متحمل برای کشـت در اراضـی شور و از رقم هاگ در برنامههای اصلاح نژاد استفاده کرد.
کلید واژگان
پرولینتنش شوری
سویا
نسبت سدیم به پتاسیم
نیتروژن
زراعت- تنشهای محیطی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2024-03-201403-01-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و انجمن زراعت و اصلاح نباتات ایرانسازمان پدید آورنده
مربی ، دانشگاه جامع علمی - کاربردی استان اردبیل. ایراناستاد، گروه زراعت،دانشکده تولید گیاهی ،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی،گرگان، ایران
استاد گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشیار، گروه زراعت دانشکده تولید گیاهی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منایع طبیعی گرگان
شاپا
2008-739X2008-7403



