بررسی جمعیتهای مختلف بالنگوی شهری (Lallemantia iberica Fischer & C.A. Meyer) از نظر درصد و عملکرد پروتئین در شرایط آب و هوایی آذربایجان شرقی
(ندگان)پدیدآور
شفق کلوانق, جلیلدباغ محمدی نسب, عادلراعی, یعقوبصمیمی فر, پیوندامانی, مینا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده
اهداف: هدف از این پژوهش بررسی عملکرد و اجزای عملکرد و همچنین درصد و عملکرد پروتئین اکوتیپهای مختلف بالنگوی شهری (Lallemantia iberica Fischer & C.A. Meyer) در منطقه آذربایجان شرقی میباشد.
مواد و روشها: به منظور ارزیابی ویژگیهای مرتبط با عملکرد 49 اکوتیپ بالنگوی شهری (قَرَه زَرَک) جمعآوری شده از مناطق مختلف کشور، پژوهشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار و طی سالهای 95 و 96 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا گردید. مهمترین صفات اندازهگیری شده عبارت بودند از: تعداد دانه در کپسول، تعداد کپسول در هر چرخه گل در ساقه اصلی و شاخۀ جانبی، عملکرد دانه در واحد سطح و همچنین برخی صفات کیفی از قبیل درصد و عملکرد پروتئین در واحد سطح.
یافتهها: نتایج به دست آمده نشان داد که اکوتیپها در اکثر صفات موردمطالعه اختلاف معنیداری با یکدیگر نشان دادند. اکوتیپ شماره 37 (روستای الوار بستانآباد) از نظر بسیاری از صفات مخصوصاً از نظر عملکرد دانه برتری بالایی داشت. اکوتیپ شماره 46 (کردستان 2) دارای بالاترین درصد پروتئین بودند، در صورتی که بالاترین میزان عملکرد پروتئین از اکوتیپ شماره 48 (زنجان) بهدست آمد. در تجزیه رگرسیونی عملکرد پروتئین بالاترین ضریب رگرسیونی (873/0r=) بهترتیب در عملکرد پروتئین در واحد سطح و عملکرد دانه در واحد سطح مشاهده گردید.
نتیجهگیری: براساس نتایج حاصل از این تحقیق اکوتیپ شماره 37 (روستای الوار بستان آباد)، 23 (تبریز 4) و 24 (کلوانق 14) از نظر صفت عملکرد دانه به عنوان مناسبترین و سازگارترین اکوتیپها برای شهر تبریز شناخته شدند.
کلید واژگان
اکوتیپتبریز
درصد پروتئین
عملکرد پروتئین
عملکرد دانه
اکولوژی کشاورزی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2024-12-211403-10-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
عضو هیات علمی آموزشی دانشگاه تبریزگروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
استاد گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، گرایش اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
دکتری
دانشجوی دکتری فیزیولوژی تولید و پس از برداشت گیاهان دارویی، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز،
شاپا
2476-43102476-4329



