جمعیت علفهای هرز و کارایی مصرف برخی علفکشها تحت تأثیر مدیریت تلفیقی بقایای گندم و مالچ سبز ماش در مزرعه ذرت
(ندگان)پدیدآور
صرخه, حسینمنصفی, علیحسیبی, پیمان
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده
اهداف: تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر مخلوط کردن، سوزاندن و خارج کردن بقایای گندم و کاربرد علفکشها بر کنترل علفهای هرز و جذب عناصر غذایی توسط آنها در مزرعه ذرت اجرا شد.
مواد و روشها: این پژوهش به صورت کرتهای یکبار خردشده و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آموزشی- پژوهشی شماره یک گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال زراعی 1400-1399 انجام شد. خاکورزی و مدیریت بقایای گندم در سه سطح شامل شخم رایج (گاوآهن برگرداندار + دیسک+ مخلوط کردن بقایا)، خاکورزی (سوزاندن بقایا+ دیسک + روتیواتور) و شخم حفاظتی (حفظ بقایا+ کاشت مستقیم با خطیکار) به عنوان کرت اصلی و کنترل علفهای هرز در پنج سطح شامل عدم کنترل (شاهد)، وجین دستی، علفکش 2,4-D + مالچ پوششی ماش سبز، علفکش آترازین + 2,4-D و علفـش 2,4-D در کرتهای فرعی در نظر گرفته شد که در مزرعه ذرت رقم سینگل کراس 703 (ویژه اقلیم گرم جنوب) انجام شد.
یافتهها: بر اساس نتایج بدست آمده، بیشترین وزن خشک کل علفهای هرز در مراحل رشدی 60 و 90 روز پس از کاشت در تیمار شاهد در شرایط شخم حفاظتی به ترتیب به میزان 97 و 337 گرم در مترمربع مشاهده شد. بیشترین مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم جذب شده توسط علفهای هرز مربوط به شخم حفاظتی در تیمار شاهد بود و کمترین مقدار این عناصر در وجین دستی در هر 3 فاکتور اصلی مشاهده شد. بیشترین تعداد علفهرز پهنبرگ و باریکبرگ با کاربرد شخم حفاظتی و تیمار عدم کنترل (شاهد) و 12% کاهش در شرایط شخم رایج + تیمار وجین دستی به دست آمد.
نتیجه گیری: در بین تیمارهای مدیریت علفهای هرز، شخم رایج و یک بار وجین دستی کارایی بیشتری در مقایسه با تیمارهای شخم حفاظتی و مالچ سبز ماش داشتند. بنابراین میتوان از بقایای گیاهی و مالچ گیاهی زنده در ابتدای رشد گیاه ذرت به عنوان یکی از اجزای کنترل تلفیقی همانند وجین دستی در کنار سایر روشهای کنترل علفهای هرز استفاده نمود.
کلید واژگان
آترازینتوفوردی
شخم حفاظتی
مالچ سبز
مدیریت علفهای هرز
زراعت - علف های هرز
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2024-12-211403-10-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایرانگروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
شاپا
2476-43102476-4329



