ارزیابی تنوع زیستی کشاورزی در افغانستان تنوع گونهای و ژنتیکی محصولات زراعی
(ندگان)پدیدآور
جامی, محمد یوسفکوچکی, علیرضانصیری محلاتی, مهدیخرم دل, سرورنظریان, رامین
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیدهاهداف: این تحقیق جهت ارزیابی تنوع گونهای و تنوع ژنتیکی گیاهان زراعی در افغانستان انجام شد. مواد و روشها: جهت انجام این تحقیق، دادههای لازم از 388 شهرستان در 34 استان از طریق تکمیل پرسشنامهها جمعآوری شد. برای این منظور، تمام استانها و نیز حداقل 10 درصد از شهرستانهای واقع در هر استان انتخاب شده و معیارهای تنوع زیستی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که از نظر غنای گونهای محصولات کشاورزی، استانهای تخار، هرات، بدخشان و بغلان بترتیب با 21، 20، 19 و 19 گونه زراعی بیشترین و استانهای پکتیا و نورستان با ۹ گونه کمترین غنای گونهای را داشتند. بیشترین مقدار شاخص تنوع شانون غلات، حبوبات، سبزیجات و گیاهان صنعتی بهترتیب 11/1، 53/1، 33/1 و 30/1 و کمترین مقدار به ترتیب 06/0، 09/0، 03/0 و 01/0 محاسبه شد. بیشترین شاخص یکنواختی غلات را استان نیمروز (86/0)، حبوبات را جوزجان و لغمان (95/0)، سبزیجات را خوست و لغمان (99/0) و گیاهان صنعتی را استان کندهار(99/0) دارند. در بررسی تنوع ژنتیکی و غنای گونهای، گندم با 52 رقم(30 رقم اصلاح شده و 22 رقم بومی) بالاترین تعداد ارقام را در بین کلیه محصولات زراعی افغانستان دارد و استان هرات با 27 رقم از بیشترین غنا برخوردار میباشد. نتیجهگیری: محصولات کشاورزی، استانهای مختلف افغانستان باتوجه به شرایط اقلیمی مختلف، دارای غنای گونهای متفاوتی بوده بعلاوه شاخصهای تنوع زیستی شانون و سیمپسون در اکثر استانها و برای محصولات کشاورزی پایین میباشد. البته از نظر تنوع ژنتیکی گندم بیشترین تعداد ارقام را در بین کلیه محصولات زراعی داشت. بوم نظام های زراعی کشور افغانستان اغلب به روش های سنتی مدیریت می شوند و با توجه به شرایط اقتصادی فعلی این کشور کشاورزان ناچارند تولید را در نظام های کم نهاده پیش ببرند. تحت این شرایط تنوع زیستی و خدمات اکوسیستمی حاصل از آن می تواند جایگزین مناسبی برای نهاده های خارجی محسوب شود. بافته های این تحقیق با روشن کردن وضعیت تنوع گونه ای و ژنتیکی در کشور افغانستان قدم موثری در این راستا خواهد بود.
کلید واژگان
شاخص شانونغنای گونهای
شاخص یکنواختی
شرایط اقلیمی
تنوع ژنتیکی
اکولوژی گیاهان زراعی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2024-12-211403-10-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدگروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد
دانشیار گروه اگرانومی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرات- افغانستان
شاپا
2476-43102476-4329



