اثر سطوح مختلف تربوتالین بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی
(ندگان)پدیدآور
مسلمیپور, فریدگلزار ادبی, شهرامداودی, جابرکمالی سروستانی, محمدعلینوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف تربوتالین، یک اگونیست بتاآدرنرژیک، در جیرهی غذایی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار شامل سطوح صفر (شاهد)، 5/7 و 15ppm (قسمت در میلیون) تربوتالین در کیلوگرم جیره و چهار تکرار (10 قطعه جوجه در هر تکرار)، جمعاً 120 قطعه جوجهی گوشتی نرسویهی کاب از سن 29 روزگی تا 49 روزگی به اجرا گذاشته شد. اندازهگیری خوراک مصرفی و وزن زندهی جوجهها به صورت هفتگی انجام گرفت. در پایان دورهی آزمایش از هر تیمار 20 قطعه جوجه به طور تصادفی برای خونگیری و هشت قطعه جوجه برای تجزیهی لاشه انتخاب شدند. فراسنجههای خونی با روشهای اسپکتروفتومتری و هورمونها به روش رادیوایمیونواسی اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که اثر تربوتالین در سطح پایین بر روی افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معنیداری داشت (05/0>p). افزودن سطح پایین تربوتالین به جیره سبب افزایش وزن لاشه، نسبت وزن لاشه به وزن زنده، وزن سینه و وزن ران به ترتیب به میزان 2/10، 22/5، 41/3 و 81/4 درصد و کاهش چربی شکمی به میزان 8/22 درصد نسبت به گروه شاهد گردید (05/0>p). همچنین، افزودن تربوتالین در جیرهی جوجهها سبب افزایش معنیداری در درصد پروتئین سینه و ران و نیز کاهش درصد چربی سینه نسبت به گروه شاهد گردید (05/0>p). استفاده از هر دو سطح تربوتالین در جیرهی جوجهها باعث افزایش معنیداری در سطوح گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول و تیروکسین خون شد (05/0>p)، در صورتی که سطوح انسولین، ازت اورهای و اسید اوریک خون را کاهش داد (05/0>p). استفاده از تربوتالین اثر معنیداری بر سطوح اسیدهای آمینه آلانین و گلوتامین و آنزیمهای کراتینکیناز و آسپارتاتآمینوترانسفراز خون جوجهها نداشت. بر اساس نتایج این آزمایش میتوان نتیجه گرفت که استفاده از تربوتالین بویژه سطح ppm 5/7 در کیلوگرم جیرهی جوجههای گوشتی باعث افزایش عملکرد و کیفیت لاشه میشود.
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2011-06-221390-04-01
ناشر
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازیAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه تولیدات دامی دانشگاه گنبد کاووسدانشجوی دکتری علوم دامی دانشگاه آنکارا و سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی
استادیار گروه دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه
استادیار پژوهشی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
شاپا
2423-54072423-5415




