ارزیابی عملکرد دانه و اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum L.) با کاربرد کودهای پنرجتیک، شیمیایی و آب مغناطیسی
(ندگان)پدیدآور
شریفی, مهنازدباغ محمدی نسب, عادلشکیبا, محمدرضایارنیا, مهردادنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر نوع آبیاری (با آب معمولی و آب مغناطیسی) و تیمارهای کودی شامل (شاهد بدون کود، کود شیمیایی نیتروژنی، کود پنرجتیکP , K و کاربرد توام کود شیمیایی نیتروژنی به میزان 50 درصد دز همراه با کاربرد کود پنرجتیک P , K) بر رشد و تولید گیاه دارویی زیره سبز در سه تکرار به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال1397 در مزارع تحقیقاتی دانشگاه آزاد تبریز انجام شد. در این بررسی، بیشترین عملکرد دانه (164 گرم در متر مربع) در دو تیمار کود شیمیایی نیتروژنی و کاربرد توام کود شیمیایی نیتروژنی و پنرجتیک P , K و در شرایط آبیاری با آب مغناطیسی به دست آمد که در مقایسه با شاهد 6/42 درصد افزایش داشت. عملکرد بیولوژیک نیز پاسخ مشابهی را به آب مغناطیسی و کود نشان داد. تیمار کود شیمیایی نیتروژنی و کود شیمیایی نیتروژنی همراه با پنرجنتیک P, K افزایش معنی دار و مشابهی را بر میزان درصد اسانس داشتند. بیشترین عملکرد اسانس (13/3 گرم در متر مربع) متعلق به کود شیمیایی نیتروژنی بود. در کل، با توجه به اهمیت اقتصادی عملکرد دانه و کاهش هزینههای تولید، با کاربرد کود پنرجتیک میتوان سطح کود شیمیایی نیتروژنی را بدون کاهش معنیدار عملکرد دانه، کاهش داد. همچنین، آبیاری با آب مغناطیسی نقش موثری در افزایش تاثیر کاربرد کودها بر عملکرد دانه داشت.
کلید واژگان
آب مغناطیسیپنرجتیک
زیره سبز
عملکرد دانه
کود نیتروژنی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-03-201399-01-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
زراعت، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان ، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایرانگروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
شاپا
2476-43102476-4329




