بررسی اثرات زیست محیطی نظام تولید فلفل دلمهای با استفاده از تکنیک ارزیابی چرخه حیات (مطالعه موردی: شهرستان دزفول)
(ندگان)پدیدآور
تدین پور, نسترینسبز قبائی, غلامرضادشتی, سولمازنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ارزیابی چرخه حیات (LCA) رویکردی برای مطالعه اثرات زیستمحیطی تولید محصول یا انجام یک فعالیت است که بر اساس دو شاخص میزان مصرف منابع وانتشارآلایندهها محاسبه میگردد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات زیستمحیطی تولید فلفل دلمهای با استفاده از تکنیک ارزیابی چرخه حیات در سال های زراعی 90 تا 96 انجام شد. اطلاعات اولیه از طریق سازمان جهاد کشاورزی و مصاحبه حضوری از بین 260 نفر جامعه آماری، 152 کشاورز که از طریق فرمول کوکران تعیین شد در شهرستان دزفول به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل اثرات زیستمحیطی، از روش 14040 ISO به ازای یک واحد کارکردی معادل با یک تن فلفل دلمهای استفاده شد. گرمایش جهانی، اسیدیته، تخلیه منابع آبی، فسیلی، فسفات و پتاس شش گروه تاثیر مورد مطالعه را تشکیل میدهند. نتایج نشان داد که آلاینده CO2 و NH3 در قالب گروه های تاثیر گرمایش جهانی واسیدیته درنظام کشت فلفل دلمهای بیشترین اثر را داشتند. مقادیرشاخص زیستمحیطی (EcoX) و شاخص تخلیه منابع (RDI) به ترتیب 0492/0 و 4806/0 محاسبه شدند. گروههای تاثیراسیدیته و منابع تخلیه فسفات بترتیب بیشترین پتانسیل آسیب به محیط زیست را درقالب گروههای تاثیر زیستمحیطی و تخلیه منابع داشتند. بنابراین، مدیریت مصرف کود اوره و جایگزینی بخشی از آن با منابع آلی و غیرشیمیایی در بومنظامهای کشاورزی به منظور کاهش آلودگیهای زیستمحیطی ایران امری ضروری واجتناب ناپذیراست.
کلید واژگان
ارزیابی چرخه حیاتشاخص تخلیه منابع
شاخص زیست محیطی
شهرستان دزفول
فلفل دلمهای
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتمالانبیاء بهبهان، بهبهان، ایرانگروه محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتمالانبیاء بهبهان، بهبهان، ایران
گروه محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی اهواز
شاپا
2476-43102476-4329




