اثر کشت مخلوط و کمآبیاری بر کارآیی مصرف آب و عملکرد گوجهفرنگی ((Lycopersicon esculentum Mill) و ریحان (Ocimum basilicum)
(ندگان)پدیدآور
صالحی, یاسینزارع حقی, داوددباغ محمدی نسب, عادلنیشابوری, محمدرضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کم آبیاری راهکار بهینه شدهای است که در آن آگاهانه به گیاهان اجازه داده میشود با دریافت آب کمتر از نیاز، محصول خود را کاهش دهند. کشت مخلوط سیستمی پایدار و کارآمد است که از طریق افزایش بهرهوری منابع خاک و آب باعث افزایش کارآیی مصرف آب میشود. در این راستا آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل دو فاکتور در سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اول سه نوع کشت شامل کشت خالص گوجهفرنگی، کشت خالص ریحان و کشت مخلوط آن دو به نسبت 50 درصد گوجهفرنگی و 50 درصد ریحان و فاکتور دوم چهار دوره زمانی آبیاری شامل آبیاری بدون تنش آبی در ناحیه ریشه FC8/0، آبیاری زمانی که رطوبت خاک در ناحیه ریشه به حدودFC7/0، FC5/0، FC3/0 بود. نتایج نشان داد بیشترین کارآیی مصرف آب بر اساس عملکرد ماده خشک در کشت مخلوط و در سطح رطوبتیFC5/0حاصل گردید. بیشترین عملکرد ماد خشک و عملکرد میوه گیاه گوجه فرنگی در کشت مخلوط و بیشترین عملکرد ماده خشک و تر برای گیاه ریحان در کشت خالص آن بدست آمد. نسبت برابری زمین در تمام سطوح رطوبتی بیشتر از 1 بود که بالاترین میزان آن (1/2LER= ) از سطح رطوبتی بدون تنش بدست آمد. به طور کلی کشت مخلوط و کم آبیاری تا سطح FC5/0 برای دو گیاه ریحان و گوجهفرنگی علاوه بر داشتن عملکرد مناسب توانسته از هدر رفتن حجم بالایی از آب جلوگیری کند.
کلید واژگان
کارآیی مصرف آبکم آبیاری
کشت مخلوط
گوجهفرنگی
ریحان
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-09-231397-07-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزگروه علوم ومهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
شاپا
2476-43102476-4329




