ارزیابی ویژگیهای کمی و کیفی ارقام عدس (Lens culinaris L.) در تاریخهای کشت مختلف تحت شرایط دیم
(ندگان)پدیدآور
مهربان, احمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
اثر تاریخهای مختلف کاشت بر ویژگیهای کمی و کیفی سه رقم عدس در شرایط دیم با آزمایش اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در دو سال زراعی 1394 و 1395 در کرج ارزیابی شد. تاریخ کاشت در سه زمان مختلف شامل 15 آبان، 15 دی و 25 اسفند (بهعنوان کشت بهاره و شاهد) هر دو سال بهعنوان سطوح فاکتور اصلی و سه رقم عدس شامل بیلهسوار، کیمیا و سیمره نیز سطوح فاکتور فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر سال بر ویژگیهای آزمایشی عدس معنیدار نبود اما، تمام صفات مورد ارزیابی شامل تعداد دانه در بوته، وزن هزاردانه، عملکرد بیولوژیک و دانه، تعداد و وزن گره ریشه و درصد و عملکرد پروتئین به جز درصد بقاء زمستانه تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفتند. بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک، دانه و پروتئین (بهترتیب 1/382، 6/132 و 9/37 گرم در متر مربع) به تیمار تاریخ کاشت اول (15 آبان) و کمترین مقدار این ویژگیها (بهترتیب 6/253، 2/73 و 8/24 گرم در متر مربع) به تیمار تاریخ کشت آخر (25 اسفند) تعلق گرفت. آخرین تیمار تاریخ کاشت (25 اسفند) در مقایسه با اولین تاریخ کاشت (15 آبان) عملکرد بیولوژیک و دانه را به ترتیب حدود 33 و 44 درصد کاهش داد. بیشترین مقدار صفات تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه و تعداد و وزن گره نیز در تاریخ کاشت اول بدست آمد که این مقادیر بطور معنیداری بیشتر از سایر تاریخهای کاشت بودند. همچنین، نتایج نشان داد که اثر رقم نیز بر عملکرد دانه و پروتئین معنیدار است. بیشترین عملکرد دانه و پروتئین در رقم بیلهسوار ثبت شد. در مجموع و با توجه به این یافتهها کشت پاییزه و رقم بیله سوار سودمندی بسیار بالایی در میزان عملکرد و اجزای عملکرد عدس داشتند.
کلید واژگان
اجزای عملکردتاریخ کاشت
دیم
رقم
عملکرد بیولوژیک
عملکرد دانه
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-12-221396-10-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه کشاورزی (زراعت)، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدانشاپا
2476-43102476-4329




