عملکرد و اجزائ عملکرد دانه و محتوای نسبی آب در ذرت (Zea mays L.) تحت تنش کمبود آب و دو گونه قارچ میکوریز
(ندگان)پدیدآور
نصرالهزاده اصل, وحیدیوسفی, مهریقاسمی, عزیزالهبنده حق, علینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
اثرات دو گونه قارچ میکوریز بر عملکرد، اجزای عملکرد دانه، ارتفاع بوته، محتوای نسبی آب (RWC) و کلروفیل در ذرت سینگل کراس 704 تحت تنش کمآبی، تحت آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1395 در ایستگاه تحقیقاتی مغان بررسی شد. تنش کمبود آب در دو سطح آبیاری عادی و قطع آبیاری قبل گلدهی بهعنوان عامل اصلی و سه سطح قارچ میکوریز، شاهد یا بدون تلقیح، Glomus mosseae و Glomus etunicatum بهعنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد تنش کمبود آب باعث کاهش معنیدار صفات عملکرد و اجزای عملکرد دانه، ارتفاع بوته، RWC و محتوای کلروفیل گردید. میزان کاهش عملکرد دانـه، اجزای عملکرد دانه، RWC و شاخص کلروفیل در شرایط کمبود آب نسبت به شرایط آبیاری عادی بهترتیب حدود 14، 13، 20 و 13 درصد بود. قارچ میکوریز بهطور معنیدار باعث تقویت صفات ارتفاع بوته، RWC و شاخص کلروفیل نسبت به تیمار شاهد گردید. اثر متقابل تنش کمآبی × قارچ میکوریز نیز فقط برای صفات عملکرد دانه و وزن صد دانه معنیدار بود. طوریکه بیشترین عملکرد دانه در واحد بوته (8/193 گرم) و وزن صد دانه در بوته (2/36 گرم) مربوط به گونه G. mosseae در شرایط آبیاری عادی بود. گونههای قارچ میکوریز باعث تقویت عملکرد دانه، ارتفاع بوته، RWC و شاخص کلروفیل گیاه ذرت شدند. براساس نتایج این تحقیق استفاده از گونه G. mosseaeبرای تقویت علمکرد دانه و افزایش فتوسنتز تحت شرایط تنش کمآبی در ذرت مناسب به نظر میرسد.
کلید واژگان
تنش کمبود آبذرت
عملکرد
محتوای کلروفیل
میکوریز
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-12-221396-10-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
1- گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران1- گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران
2- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز
1- گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران
شاپا
2476-43102476-4329




