ارزیابی عملکرد، صفات کمی و کیفی درکشت مخلوط نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) و شنبلیله (Trigonella foenum - graceum L.) تحت تاریخهای مختلف کشت
(ندگان)پدیدآور
ابراهیم قوچی, زکیهمحسن آبادی, غلامرضامجیدیان, مجیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی تاثیر تاریخ های مختلف کشت بر عملکرد، صفات کمی و کیفی سیستمهای مخلوط نعناع فلفلی و شنبلیله، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان در سال زراعی 95-1394 اجرا شد. فاکتور اصلی، تاریخ کاشت در سه سطح 10 مهر، 10 اسفند و 10 اردیبهشت و سیستم کاشت به عنوان فاکتور فرعی در پنج سطح کشت خالص نعناع فلفلی، کشت خالص شنبلیله، کشت مخلوط جایگزینی نعناع - شنبلیله (M/F) با نسبتهای 1:1، 2:2 و 2:1 (یک ردیف نعناع: دو ردیف شنبلیله) بود. نتایج نشان داد که عملکرد هر دو گیاه در کشت خالص بیشتر از سیستمهای مخلوط بود. بیشترین نسبت برابری زمین متعلق به کشت مخلوط 1:1 بود. عملکرد دانه شنبلیله در تاریخ کاشتهای 10 اسفند و 10 اردیبهشت به ترتیب 23 و 47 درصد و عملکرد زیست توده 15 و 32 درصد کاهش پیدا کرد. همچنین در این تاریخ کاشتها، وزن خشک برگ نعناع فلفلی 48 و 57 درصد کاهش یافت. بیشترین درصد اسانس هر دو گیاه از برهمکنش تاریخ کاشت 10 اسفند و نسبت مخلوط 1:1 حاصل شد. بالاترین عملکرد اسانس هر دو گونه از تاریخ کاشت پاییزه و کشت خالص حاصل شد. بطور کلی، در این مطالعه تاریخ کاشت پاییزه صفات کمی، کیفی و سودمندی مخلوط را بهبود بخشید.
کلید واژگان
اسانسالگوی کشت
عملکرد نسبی
کشت مخلوط
نسبت برابری زمین
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2017-09-231396-07-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلاناستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانگشاه گیلان
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
شاپا
2476-43102476-4329




