اثرات اسیدهای آلی، میکوریزا و ریزوباکترها بر عملکرد و برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گاوزبان ایرانی (Echium amoenum) در نظام زراعی کمنهاده
(ندگان)پدیدآور
بهزاد امیری, محمدرضوانی مقدم, پرویزجهان, محسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
عاری بودن گیاهان دارویی از بقایای شیمیایی، شرط لازم و اساسی در کلیهی مراحل تولید، فرآوری و عرضه آنها میباشد، بنابراین کاربرد نهادههای بومسازگار در امر تولید این گیاهان امری اجتنابناپذیر است. بهمنظور بررسی اثر نهادههای اکولوژیک بر عملکرد گل و دانه گاوزبان ایرانی (Echiumamoenum) آزمایشی در دو سال زراعی متوالی 91-1390 و 92-1391 در دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل هفت نوع نهاده آلی و زیستی مختلف نظیر اسید هیومیک، اسید فولویک، نیتروکسین (حاوی باکتریهای Azotobacter spp. و Azospirillum spp.)، بیوفسفر (حاوی باکتریهای Bacillus sp. و Pseudomonas sp.)، بیوسولفور (حاوی باکتریهای Acidithiobacillus spp.)، میکوریزا حاوی قارچ Glomus mosseae و حاوی قارچRhizophagus intraradices و عدم استفاده از کود (بهعنوان تیمار شاهد) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که کودهای اسید هیومیک، اسید فولویک، بیوسولفور و میکوریزا (G. mosseae)، عملکرد گل خشک را به ترتیب 36، 27، 26 و 30 درصد و عملکرد دانه را به ترتیب 32، 22، 21 و 16 درصد در مقایسه با شاهد افزایش دادند. بیشترین میزان فنول کل در نتیجهی کاربرد بیوسولفور بدست آمد و میزان آنتوسیانین کل در شرایط استفاده از اسید هیومیک و اسید فولویک به ترتیب 38 و 33 درصد نسبت به شاهد ارتقاء پیدا کرد. کودهای بیولوژیک بیوفسفر و بیوسولفور میزان فعالیت آنتیاکسیدانی را بهترتیب 8 و 7 درصد نسبت به شاهد افزایش دادند. هر دو میکوریزای مورد مطالعه (G. mosseae و Rh. intraradices) به ترتیب افزایش 20 و 15 درصدی روغن دانه و افزایش 30 و 18 درصدی پروتئین دانه را در مقایسه با شاهد در پی داشتند. به طورکلی با توجه به یافتههای این پژوهش، با کاربرد نهادههای بومسازگار ضمن کاهش خسارات ناشی از کودهای شیمیایی، خصوصیات کمی و کیفی گاوزبان ایرانی بهبود یافت.
کلید واژگان
اسید هیومیکآنتوسیانین کل
بیوسولفور
فنول کل
گیاه دارویی
نهاده بومسازگار
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-04-211396-02-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی گنابادگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2476-43102476-4329




