تاثیر هم افزایی گلوموس موسهآ و سینوریزوبیوم ملیلوتی بر متابولیتهای سازگاری یونجه
(ندگان)پدیدآور
ظفری, مهنازعبادی, علیجهانبخش گده کهریز, سدابهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده کمبود آب یکی از مهمترین تنشهای محیطی است که رشد و تولید محصول را به طرز نامطلوبی تحت تاثیر قرار میدهد و استفاده از قارچهای میکوریز و باکتریهای همزیست میتوانند نقش مهمی در مقاومت به خشکی داشته باشند. بنابراین پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1390 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح %35، %55 و%75 ظرفیت زراعی (Field Capacity) و تلقیح بذور یونجه همدانی با قارچ میکوریزی گونه Glomus mosseae ، باکتری Sinorhizobium meliloti ، تلقیح مخلوط و شاهد (عدم تلقیح) بودند. نتایج نشان داد که در تنش شدید، میزان پرولین، قندهای محلول و کارایی مصرف آب به ترتیب µmol/g FW 65/2، mg/g FW21/2، g/kg 1/1 نسبت به شاهد افزایش یافته بود، در حالی که غلظت نیتروژن، عملکرد کوانتومی، پروتئین محلول، آب نسبی برگ و پتانسیل اسمزی به ترتیب با مقادیر %57/0، 16/0، mg/g FW 8/0، %81/27 وbar 6/0- کاهش یافتند. دربین تیمارهای تلقیحی، حداکثر و حداقل مقادیر میانگین پروتئین محلول (mg/g FW 17/5، 56/2)، قند محلول (mg/g FW 61/4، 55/3)، پرولین ( µmol/g FW 8/5، 83/2)، آب نسبی برگ (% 61/81، 12/70) ، غلظت نیتروژن (%81/3، 66/2)، کارایی مصرف آب (g/kg86/0، 057/0) به ترتیب به تلقیح مخلوط و شاهد تعلق داشتند، در حالی که کمترین مقدار پتانسیل اسمزی (bar 41/1-) به تلقیح مخلوط و بیشترین مقدار (bar 06/1-) به شاهد تعلق داشت. عملکرد کوانتومی بین تیمارهای تلقیحی تفاوت معنیداری نشان نداد.
کلید واژگان
باکتری همزیستتنش کمآبی
قارچ میکوریزی
متابولیتهای سازگاری
یونجه
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2016-09-221395-07-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیل
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیل
شاپا
2476-43102476-4329




