محدودیت های تولید انگور از لحاظ عناصر اقلیمی و عوامل فیزیکی زمین با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل تحلیلی سلسله مراتبی (مطالعه موردی: استان آذربایجان شرقی)
(ندگان)پدیدآور
هادی, هاشمآزادی مبارکی, محمدثنایی قهی, مریمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با توجه به تاثیر عوامل گوناگون بر رشد و عملکرد انگور، فرایند سنجش تناسب اراضی برای کشت به منظور آمایش فضایی این محصول، مستلزم استفاده از اطلاعات جامع و متنوع مکانی و توصیفی است. فن آوری GIS امکان بهرهگیری از این نوع دادهها را فراهم ساخته و تحلیل فضایی اطلاعات را بر اساس مدلهای مناسب تسهیل نمودهاست. بنابراین در پژوهش حاضر با در نظر گرفتن نیازهای اکولوژیک انگور از روشهای تصمیمگیری چند معیاره (MCDM)، مبتنی بر روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده و در محیط نرمافزاری ARC/GIS 9.3 مدلسازی و سپس تحلیل فضایی اطلاعات صورت گرفت. نهایت اینکه، اراضی مستعد استان آذربایجان شرقی جهت کشت و تولید انگور از لحاظ عناصر اقلیمی و عوامل فیزیکی زمین (دما، بارش، رطوبت نسبی، توپوگرافی و غیره) ارزیابی و پهنهبندی شد. نتیجهی تحقیق نشان میدهد که از نظر فضایی، 10 درصد استان در شرایط نسبی مناسب تا بسیار مناسب جهت تولید انگور نسبت به سایر مناطق استان آذربایجان شرقی قرار دارد که از لحاظ پهنههای فضایی شامل شهرستانهای میانه، ملکان، شبستر، جلفا، بناب و عجب شیر میباشد و مطلوبترین مناطق با توجه به لایهی نهایی ارائه شده است.
کلید واژگان
استان آذربایجان شرقیانگور
سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
روشهای تصمیمگیری چند معیاره
مدل تحلیلی سلسله مراتبی (AHP)
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-04-201395-02-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهدانشجوی دکتری آب و هواشناسی شهری، دانشگاه شهید بهشتی
دانشجوی دکتری آب و هواشناسی سینوپتیک، دانشگاه شهید بهشتی
شاپا
2476-43102476-4329




