نقش کودهای زیستی و آلی در عملکرد کمی و کیفی سویا (.Glycine max L) رقم ویلیامز
(ندگان)پدیدآور
پاسبان, فاطمهبلوچی, حمیدرضایدوی, علیرضاصالحی, امینعطارزاده, محمودنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده با توجه به اهمیت سویا به عنوان یک گیاه روغنی با ارزش و سازگار با اقلیم ایران، این مطالعه با هدف ارزیابی اثر کودهای زیستی و آلی بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا رقم ویلیامز به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در بهار سال 1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه یاسوج اجرا شد. عاملهای آزمایش شامل پنج سطح کود آلی (10 و 15 تن در هکتار کود گاوی، 5 و 10 تن در هکتار ورمی کمپوست و شاهد بدون کود) و دو سطح کود زیستی (عدم مصرف باکتری و مصرف باکتری برادی ریزوبیوم ژاپونیکوم به اضافه کود فسفات بارور 2) بود. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد دانه و عملکرد روغن در تیمارهای 15 تن در هکتار کود گاوی (به ترتیب 449 و 102 گرم در متر مربع) و تیمار ورمی کمپوست 5 تن در هکتار (به ترتیب 400 و 6/98 گرم در متر مربع) و بدون مصرف کود زیستی حاصل شد و کمترین عملکرد دانه و عملکرد روغن در تیمار شاهد و بدون کود زیستی بدست آمد. کود ورمیکمپوست 10 تن در هکتار نیز باعث کاهش درصد روغن نسبت به تیمار عدم کاربرد کود آلی گردید. کاربرد کودهای آلی، تعداد غلاف در بوته، زیست توده، عملکرد دانه، عملکرد روغن، درصد پروتئین و عملکرد پروتئین را افزایش داد. در نهایت نتایج نشان داد که کاربرد 15 تن در هکتار کود گاوی و 5 تن در هکتار ورمی کمپوست میتواند موجب تولید بیشتر دانه سویا در یاسوج گردد.
کلید واژگان
برادی ریزوبیوم ژاپونیکومسویا
عملکرد روغن
کشاورزی پایدار
ورمیکمپوست
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2015-10-231394-08-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوجگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
شاپا
2476-43102476-4329




