اثر آللوپاتی عصاره و بقایای اندامهای گندم (Triticum aestivum L.) بر جوانهزنی، رشد و تولید بذر تاجخروس ریشهقرمز(Amaranthus retroflexus)
(ندگان)پدیدآور
یارنیا, مهردادفرجزاده معماری تبریزی, النازاحمدزاده, وحیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
یکی از اجزای مدیریتی در سیستمهای کشاورزی پایدار استفاده از ظرفیت آللوپاتی گیاهان زراعی برای کنترل جمعیت علفهای هرز و تودهی بذری در خاک است. با توجه به فراوانی و اهمیت کنترل علف هرز تاجخروس در مزارع، این بررسی به منظور ارزیابی اثرات عصاره و بقایای حاصل از اندامهای مختلف در مراحل رشدی و در مقادیر متفاوت گندم بر تاجخروس به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار در مزارع و گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سالهای 1387-1388 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل عصاره و بقایای حاصل از اندامهای مختلف گندم در پنج سطح از عصاره و بقایای حاصل از برگ، ساقه، ریشه و کل اندامهای گندم و شاهد، مقدار بقایای اضافه شده به خاک در پنج سطح شامل صفر(شاهد)، 50، 100، 150 و 200 گرم در مترمربع یا غلظت عصاره شامل صفر(شاهد)، 1 به 20، 1به 15، 1 به 10 و 1به 5 و بقایای مراحل مختلف گندم در سه سطح شامل مراحل رویشی، گلدهی، پر شدن دانه بودند. نتایج نشان داد که عصاره برگ حاصل از مراحل رویشی و گلدهی گندم، طول گیاهچه، درصد جوانهزنی و نسبت ریشهچه به ساقهچهی تاجخروس را نسبت به سـایر تیمـارها کاهش بیشتـری داد. نتایج آزمایشهای گلخانهای و مزرعهای نشان دادند که عصاره و بقایای حاصل از اندامهای مختلف گندم منجر به کاهش معنیدار ارتفاع بوته، سطح برگ، وزن خشک ریشه، برگ، ساقه و اندام هوایی، وزن هزار دانه و تولید دانه تاجخروس گردید. با افزایش میزان بقایای گندم در خاک محل رشد تاجخروس، کلیهی صفات مورد بررسی این علف هرز کاهش بیشتری یافتند. بیشترین کاهش سطح برگ، وزن خشک برگ و ساقه، وزن هزار دانه و تولید دانهی تاجخروس با اضافه کردن 50 گرم بقایای گندم، به ترتیب معادل 31/25، 25/22، 13/51 و 03/28 درصد بود. این کاهش با افزایش بقایای گندم به 200 گرم به ترتیب به 08/53، 27/39، 68/89 و 38/67 درصـد رسیـد، بنــابراین وزن خشک سـاقه و تولیـد دانهی تاجخروس حساسیت بیشتری در برابر میزان بقایای گندم نسبت به سایر صفات از خود نشان دادند. در اثر بقایای گندم، کاهش تودهی بذری اضافه شدهی تاجخروس به خاک از حداقل 7 تا حداکثر 68 درصد بود. بقایای برگ گندم در مرحلهی گلدهی بیشترین اثر کاهشی را بر اکثر صفات مورد بررسی و مخصوصاً میزان بذر اضافه شده به بانک بذر خاک داشت. بنابراین استفاده از ظرفیت آللوپاتی گندم، میتواند منجر به کاهش جمعیت این علف هرز، مشکلات مصرف بیش از حد از علفکشها و آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از آن باشد.
کلید واژگان
آللوپاتیبانک بذری خاک
بقایا
تاج خروس
عصاره
گندم
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2010-07-231389-05-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزدانشگاه آزاد اسلامی واحد ملکان
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
شاپا
2476-43102476-4329




