اثر آللوپاتی علف هرز پیچک صحرایی ( Convolvulus arvensis L.) بر گندم Triticum aestivum L.) )
(ندگان)پدیدآور
یارنیا, مهردادفرجزاده معماری تبریزی, النازاحمدزاده, وحیدنوبری, نیمانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با توجه به فراوانی و اهمیت علفهرز پیچک صحرایی در مزارع گندم، این بررسی به منظور ارزیابی اثرات آللوپاتی این علفهرز بر جوانهزنی، رشد و عملکرد گندم به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار در سالهای 1386 و1387 در شرایط آزمایشگاهی، گلخانهای و مزرعهای اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل عصارهی حاصل از اندامهای مختلف پیچک صحرایی در پنج سطح: عصارهی عاری از علف هرز(شاهد)، عصارهی برگ، ساقه، ریشه و کل گیاه، و غلظتهای مختلف عصارهی حاصل از اندامهای این علف هرز در چهار سطح: عصاره با غلظت 1 به5، 1 به10، 1 به15 و 1 به20 بودند. تیمارهای عصاره منجر به کاهش جوانهزنی و مولفههای آن نسبت به شاهد شد. عصارهی ریشه بیشترین اثر کاهشی را بر مولفههای جوانهزنی داشت. عصارهی ریشه و کل اندامها با غلظت 1 به 5 کاملاً از جوانهزنی بذور ممانعت کردند. در بررسی گلخانهای در غلظتهای پایین، عصارهی برگ و در غلظتهای بالا عصارهی ریشه بیشترین اثر را بر صفات بررسی شده نشان دادند. افزایش غلظت عصاره از 1 به 20 تا 1 به 5 کاهش معنیداری را در کلیه صفات باعث شد. میزان کاهش تعداد دانه در بوته، وزن صددانه و عملکرد دانه نسبت به شرایط شاهد در تیمار با غلظت 5 به1 بهترتیب 17/76، 66/94 و01/99 درصد بود. در شرایط مزرعهای اضافه شدن بقایای این علف هرز چه به صورت عصاره و چه به صورت بقایای پودر شده، نتایج حاصل از بررسی گلخانهای را تایید کرد. عصاره یا پودر حاصل از ریشه و کل اندامهای گیاهی بیشترین اثرات منفی و عصاره یا پودر ساقه و برگ کمترین اثرات منفی را بر گندم گذاشتند. در شرایط مزرعهای تیمار عصارهی پیچک صحرایی 84/74% و اضافه کردن پودر حاصل از بقایای این علف هرز عملکرد گندم را 88% کاهش داد. دلیل اثر بیشتر بقایا نسبت به اضافه شدن عصاره، آزاد سازی تدریجی مواد دگرآسیب در طول دورهی رشد و لذا اثرات درازمدت آنها بر فرآیند رشد و تولید میتواند باشد.
کلید واژگان
آللوپاتیبقایای علف هرز
پیچک صحرایی
عصاره
گندم
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2010-05-221389-03-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزمربی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملکان
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
کارشناس ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
شاپا
2476-43102476-4329




