نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorبهتاش, فرهادfa_IR
dc.contributor.authorطباطبایی, سید جلالfa_IR
dc.contributor.authorملکوتی, محمدجعفرfa_IR
dc.contributor.authorسرورالدین, محمدحسینfa_IR
dc.contributor.authorاوستان, شاهینfa_IR
dc.date.accessioned1399-07-08T21:28:13Zfa_IR
dc.date.accessioned2020-09-29T21:28:13Z
dc.date.available1399-07-08T21:28:13Zfa_IR
dc.date.available2020-09-29T21:28:13Z
dc.date.issued2010-05-22en_US
dc.date.issued1389-03-01fa_IR
dc.date.submitted2008-09-25en_US
dc.date.submitted1387-07-04fa_IR
dc.identifier.citationبهتاش, فرهاد, طباطبایی, سید جلال, ملکوتی, محمدجعفر, سرورالدین, محمدحسین, اوستان, شاهین. (1389). اثر کادمیم وسیلیسیم بر رشد و برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی چغندر لبویی. دانش کشاورزی وتولید پایدار, 20(1), 53-67.fa_IR
dc.identifier.issn2476-4310
dc.identifier.issn2476-4329
dc.identifier.urihttps://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_1401.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/111052
dc.description.abstractکادمیم (Cd) یکی از فلزات سنگین است که افزایش غلظت آن در محیط ریشه گیاه سبب بروز اختلالات متابولیسمی در گیاه می‌گردد. از طرف دیگر، سیلیسیم (Si) به عنوان عنصر کاهش دهنده اثرات سمی برخی عناصرسنگین شناخته شده است. به منظور بررسی اثر Cd و Si بر رشد و ویژگی­های چغندر لبویی (<em>Beta vulgaris</em> L. cv. DarK Red) آزمایش گلخانه‌ای با سه سطح Cd ( صفر، 5/2 و 5 میلی‌گرم در لیتر) ازمنبع سولفات کادمیم و سه سطح Si (صفر، 28 و 56 میلی‌گرم در لیتر) از منبع متاسیلیکات سدیم به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1386 انجام گرفت. بذور چغندر لبویی در گلدان­های 14 لیتری در بستر پرلایت کاشته شدند. ویژگی­های رشدی و فیزیولوژیکی در طول زمان رشد اندازه­گیری  و پس از رشد غده،  چغندر لبویی برداشت و ویژگی­های آن­ها اندازه‌گیری گردید. نتایج نشان داد که مصرف Cd موجب افزایش معنی‌دار غلظت Cd در برگ‌ها و ریشه چغندر لبویی شد. هم­چنین مصرف Cd باعث کاهش معنی­دار وزن خشک، سطح برگ، تعداد برگ و درصد مواد جامد محلول  (TSS) گردید. با مصرف Cd غلظت هیدروژن پراکساید (H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> ) ومالون دی آلدئید (MDA) در برگ­های گیاه چغندر لبویی افزایش معنی‌دار یافت. میانگین غلظت MDA و  H<sub>2</sub>O<sub>2</sub>در سطح 5 میلی گرم در لیتر Cd  به ترتیب برابر μM /gFwt48/84 و mM/gFwt 35/2 بود. مصرف Si باعث افزایش معنی‌دار عملکرد گیاه، سطح برگ، تعداد برگ و TSS گردید. با مصرف Si غلظت  H<sub>2</sub>O<sub>2</sub>و MDA در برگ­های چغندر لبویی نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی‌دار نشان داد. میانگین شدت فتوسنتز در برگ­های گیاهان تحت آزمایش در تیمار شاهد، 5 میلی گرم در لیتر Cd و 56 میلی گرم در لیتر Si به ترتیب برابر با 25/18، 9/7و 76/25 μmol CO2 m<sup>-2</sup>S<sup>-1</sup> بودند. اثرات متقابل بین Si و Cd فقط در میزان کلروفیل برگ وفتوسنتز معنی‌دار بود.  مصرف Si تاثیری بر غلظت Cd در برگ­ها و ریشه چغندر لبویی نداشت، ولی با توجه به اثرات مثبت Si  در وزن خشک و برخی از ویژگی­های فیزیولوژیکی، مصرف آن در محلول غذایی قابل توصیه بوده ولی نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.fa_IR
dc.format.extent263
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.publisherدانشگاه تبریزfa_IR
dc.publisherUniversity of Tabrizen_US
dc.relation.ispartofدانش کشاورزی وتولید پایدارfa_IR
dc.relation.ispartofJOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCE AND SUSTAINABLE PRODUCTIONen_US
dc.subjectچغندر لبویی (Beta vulgaris L.)fa_IR
dc.subjectسیلیسیمfa_IR
dc.subjectفتوسنتزfa_IR
dc.subjectکادمیمfa_IR
dc.subjectکلروفیلfa_IR
dc.subjectمالون دی آلدئیدfa_IR
dc.subjectهیدروژن پراکسایدfa_IR
dc.titleاثر کادمیم وسیلیسیم بر رشد و برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی چغندر لبوییfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقاله پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentدانشجوی دکتری گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزfa_IR
dc.contributor.departmentاستاد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزfa_IR
dc.contributor.departmentاستاد گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرسfa_IR
dc.contributor.departmentاستاد دانشکده‌ی شیمی، دانشگاه تبریزfa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزfa_IR
dc.citation.volume20
dc.citation.issue1
dc.citation.spage53
dc.citation.epage67


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد