بررسی اثرات تراکم لوبیا سبز و سیب زمینی بر عملکرد غده سیب زمینی در کشت خالص و کشتهای مخلوط
(ندگان)پدیدآور
راعی, یعقوببلند نظر, صاحبعلیدمقصی, ندانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
یکی از روشهای مناسب برای حرکت در راستای کشاورزی پایدار و حفاظت محیط زیست، انجام کشت مخلوط میباشد. بر این اساس آزمایشی در سال 1387 در ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد الگوی کشت مخلوط، روش سریهای افزایشی بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید، فاکتور اول شامل سطوح تیماری تراکمهای 15 ، 20 و 25 بوته لوبیا در مترمربع و دومین فاکتور تراکمهای 5، 5/7 و 10 بوته سیبزمینی در مترمربع همراه با تک کشتیهایی دو گونه در تراکمهای مذکور بود. نتایج نشان داد که از نظر صفات تعداد و وزن غده و عملکرد غده در واحد سطح، در سطح احتمال 1 درصد اختلاف معنی دار وجود داشت. بیشترین تعداد غده در کمترین تراکم سیبزمینی و لوبیا در تراکم 5 بوته سیبزمینی در واحد سطح و سپس در تراکم 15 بوته لوبیا در واحد سطح مشاهده شد. بیشترین و کمترین وزن خشک غده به ترتیب در تراکمهای 10 و 5/7 بوته سیبزمینی در مترمربع و در لوبیا در تراکم 15 و 25 بوته در مترمربع حاصل شد. تراکم 10 بوته در مترمربع سیبزمینی بیشترین عملکرد غده را بر حسب تن در هکتار تولید کرد. عملکرد غده سیبزمینی با افزایش تراکم لوبیا کاهش یافت. ارزیابی سودمندی کشت مخلوط با استفاده از شاخص نسبت برابری زمین نشان داد که بالاترین نسبت برابری زمین در ترکیب تیماری 5:15 سیبزمینی _ لوبیا حاصل گردید. ترکیب تیماری 5:25 سیبزمینی _ لوبیا بیشترین RVT (مجموع ارزش نسبی) را داشت (734/1). بنابراین با توجه به اهمیت بالای ارزش اقتصادی محصول از نظر زارعین، از نتایج این آزمایش استنباط میشود که ترکیب تیماری25: 5 سیبزمینی _ لوبیا، مناسبتر از سایر ترکیبات تیماری بوده است.
کلید واژگان
کشت مخلوطسیبزمینی
لوبیا و تراکم
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2011-07-231390-05-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزدانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
دانشگاه محقق اردبیلی
شاپا
2476-43102476-4329




