اثرات افزودن سطوح مختلف از لوونورژسترل (Levonorgestrel) در جیره غذایی بر شاخص های رشد ماهی گورامی سه خال (Trichopodus trichopterus)
(ندگان)پدیدآور
محمدیان, ژیلااسماعیلی, ابوالقاسممحمدیان رزکناری, آسیه
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
لوونورژسترل بعنوان یک ترکیب موثر در داورهای ضدبارداری و یک ماده چربیدوست- آبگریز با توانایی اتصال به ذرات آلی معلق در آب بشمار میرود.در این مطالعه، اثرات افزودن لوونورژسترل در سطوح صفر (شاهد)، 7/0، 7، 70، 100 و 150 نانوگرم بر گرم جیره و یک تیمار کنترل-حلال بر شاخصهای رشد ماده های گورامی(Trichopodus trichopterus) در مدت 45 روز بررسی شد.ابتدا 210 قطعه ماهی ماده (میانگین وزن و طول اولیه به ترتیب 6/4 گرم و 2/63 میلیمتر) بصورت کاملا تصادفی در 21 آکواریوم 60 لیتری با تراکم 10 قطعه در هر آکواریوم توزیع و روزانه به میزان 3 درصد از وزن تر بدن تغذیه شدند.نتایج نشان داد که ارتفاع بدن، فاکتور وضعیت و میزان بازماندگی مادهها متاثر از سطوح لوونورژسترل قرار نگرفت.مادههای تغذیه شده با لوونورژسترل از نظر وزن و طول نهایی، درصد افزایش وزن و طول بدن، نرخ رشد ویژه وزنی و طولی در مقایسه با ماهیان شاهد (و کنترل-حلال) اختلافات معنادار کاهشی نشان داد. با این وجود، شاخصهای رشد و بیشترین قطر شکم مادههای تغذیه شده با 150 نانوگرم بر گرم اختلاف معناداری با سطوح پایینتر (تا 7 نانوگرم بر گرم) نداشت.بر اساس نتایج میتوان گفت که افزودن لوونورژسترل در جیره ماده-های گورامی منجر به اختلالات رشدی به خصوص در سطح بالاتر از 7 نانوگرم بر گرم گردید. با توجه به قابلیت اتصال لوونورژسترل به مواد آلی آب و احتمال تغذیه اتفاقی ماهیان از این ذرات در رژیم غذایی طبیعی ماهیان، اختلالات رشد و تغییر دینامیک جمعیت این گونه و احتمالا سایر گروههای آبزیان در محیطهای طبیعی انتظار میرود.
کلید واژگان
لوونورژسترلمختلکننده غدد درون ریز
گوارامی سه خال
رشد
دامپزشکی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2024-03-201403-01-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
کارشناسی ارشد شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساریعضو هیدت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
دکترای شیلات، گرایش تکثیر و پرورش آبزیان، ایران.
شاپا
2383-26142383-2622



