ارزیابی تازگی گوشت مرغ با استفاده از روشهای ماشین بویایی و شبکههای عصبی مصنوعی
(ندگان)پدیدآور
پروانه, علی دادطاهری گراوند, امینشهبازی, فیض الهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
امروزه توجه ویژه بشر به کیفیت مواد غذایی موجب شده تا روشهای سریع، آسان و غیرمخرب نظیر ماشین بویایی برای ارزیابی ویژگیهای کیفی این مواد به کار گرفته شود. گوشت یکی از مهمترین مواد غذایی است و تازگی مهمترین ویژگی کیفی آن به شمار میرود؛ بنابر این بررسی کیفیت آن برای مصرف کننده از ارزش بسزایی برخوردار است. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی امکان استفاده از روشهای ماشین بویایی و شبکههای عصبی مصنوعی برای تشخیص تازگی گوشت مرغ در طول دوره نگهداری در یخچال بود. برای رسیدن به این هدف، قسمتهای ران مرغ به عنوان نمونههای مورد مطالعه انتخاب و در دمای ˚c4 یخچال نگهداری شدند. در زمانهای تعیین شدهای، نمونهها پس از قرارگیری در محفظههای بستهای از یخچال خارج و دادههای بویایی آنها اکتساب گردید. پس از پیش پردازش دادهها، از طبقهبند شبکههای عصبی مصنوعی با ساختار بهینه 3-6-10 برای طبقه-بندی و تشخیص تازگی نمونه ها استفاده شد. شاخصهای آماری به کار رفته به منظور ارزیابی طبقهبند جهت تخمین تازگی گوشت مرغ شامل دقت، صحت، حساسیت، اختصاصی بودن و سطح زیر منحنی بودند. مقادیر این شاخصها برای طبقهبندی با ویژگیهای منتخب به ترتیب برابر 77/95، 7/94، 18/92، 95/95 و 1/94 درصد محاسبه گردیدند. نتایج قابل قبول به دست آمده از بررسی حاضر به وضوح نشان داد که سامانه پیشنهادی بکار رفته به عنوان یک روش هوشمند و قابل اعتماد توانایی طبقهبندی بلادرنگ تازگی گوشت مرغ به صورت سریع، آسان، اقتصادی، غیر مخرب و با دقت مناسب را دارد.
کلید واژگان
گوشت مرغتشخیص تازگی
ماشین بویایی
طبقهبندی
شبکههای عصبی مصنوعی
فناوری های نوین
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2023-07-231402-05-01
ناشر
ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮانIranian Research Organization for Science and Tecgnology
سازمان پدید آورنده
گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی،دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایرانمهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی،دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
شاپا
2476-47872476-4795