مقایسهی اثرات ضد باکتریایی عصارهی گال بلوط ایرانی روی چند باکتری گرم مثبت و گرم منفی بیماریزای گیاهی
(ندگان)پدیدآور
صفرپور کپورچالی, شیواعلیزاده علی آبادی, علیقاسمی, ابوالقاسمصادقی, سید ابراهیمنوع مدرک
Textمقاله علمی-پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
امروزه استفاده ازگالهای مختلف در مبارزه با بیمارگرهای گیاهان بهویژه باکتریها بهعنوان یک هدف مهم توسط محققین مختلف دنبال میشود. این گالها که بهواسطهی تغذیهی برخی از آفات بهخصوص حشرات بهوجود میآیند، دارای میزان بالایی از تانن هستند.. در این تحقیق، فعالیت ضدباکتریایی عصارههای آبی، استونی و متانولی گالهای تولیدی توسط زنبور Aphelonyx persica روی بلوط ایرانی جنگلهای زاگرس به ترتیب روی باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت بیماریزای گیاهی Xanthomonas translucens pv. cerealisعامل بیماری نواری باکتریایی گندم، Ralstonia solanacearum عامل بیماری پژمردگی باکتریایی سیبزمینی، Rathayibacter tritici عامل بیماری خوشهی صمغی گندم و Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis عامل بیماری شانکر باکتریایی گوجهفرنگی بررسی شد. ارزیابی خواص ضد باکتریایی عصارهها به دو صورت اندازهگیری قطر هالهی بازدارنده در روش نشت در آگار و دیسکهای کاغذ صافی در غلظتهای 10، 50 و 100 میلیگرم در میلیلیتر حلالها انجام شد. نتایج نشان داد که باکتریهای گرم مثبت C. m. subsp. michiganensis وR. triticiدر مقایسه با باکتریهای گرم منفیX. translucens pv. cerealisو R. solanacearum از حساسیت بیشتری نسبت به غلظتهای عصارهی گال بهصورت آبی، استونی و متانولی برخوردار بودند. دلیل آن احتمالاً بهعلت وجود لایهی لیپوپلیساکارید Lipopolysaccharide (LPS) در باکتریهای گرم منفی است که در لایهی خارجی خود آبگریزی بالایی دارند که نقش یک لایهی قوی در برابر مولکولهای آبگریز را ایفا میکند. توانایی عبور از میان دیوارهی سلولی باکتری گرم مثبت آسانتر از باکتری گرم منفی است، زیرا دیوارهی سلولی باکتری گرم مثبت شامل پپتیدوگلیکان و فاقد لایهی دیوارهی خارجی میباشد.
کلید واژگان
گال بلوطاثرضد باکتریایی عصاره
کنترل بیولوژیک
باکتری گرم مثبت
باکتری گرم منفی
کنترل بیولوژیک باکتری های بیمارگر گیاهی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2013-09-231392-07-01
ناشر
مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور Iranian Research Institute of Plant ProtectionIranian Research Institute of Plant Protection
سازمان پدید آورنده
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین-پیشوامؤسسهی تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تهران
مؤسسهی تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تهران
مؤسسهی تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
شاپا
2322-42232423-5148




