راهکارهای سنجش و کاهش ضایعات گندم در خرمنکوبهای ثابت
(ندگان)پدیدآور
ایمانمهر, عبدالهحیدری سلطانآبادی, محسننوع مدرک
Textمقاله ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گندم یکی از محصولات راهبردی است که از نظر سطح زیرکشت، تولید و ارزش غذایی، دارای اهمیت بالایی است. از طریق افزایش عملکرد و کیفیت محصول، کاهش هزینههای تولید و کاهش ضایعات میتوان بهرهوری تولید گندم را افزایش داد. مدیریت زراعی، روش برداشت، انتقال و ذخیرهسازی، کیفیت و مرغوبیت بذر گندم را تحت تأثیر قرار میدهد. هنوز در مناطقی از جهان و کشور از خرمنکوبهای ثابت برای جداسازی بذر گندم استفاده میشود. استفاده از خرمنکوبها در شرایط نامناسب باعث ایجاد آسیبهای مکانیکی به بذر گندم (ترکخوردگی، شکستگی، برش، سوراخ شدگی و لهیدگی) میشود. این آسیبها علاوه بر کاهش قیمت محصول، افت کیفی بذر و آرد تولیدی را در پی خواهد داشت. رقم گندم، نرخ تغذیه، رطوبت محصول و سرعت دورانی استوانه کوبش (کوبنده) نقش عمدهای در ایجاد ضایعات (درصد بذرهای شکسته و کاهش قدرت جوانهزنی بذرها) در خرمنکوبهای ثابت دارند. دستیابی و توصیه به تنظیمات مناسب خرمنکوب و شرایط محصول، میزان ضایعات گندم را تا 40 درصد کاهش میدهد. استفاده از ارقام گندم غیرحساس به شکستگی، استفاده از حداکثر ظرفیت دستگاه خرمنکوب، خشککردن گندم تا رطوبت کمتر از 7 درصد و انتخاب سرعت خطی حدود 11 متر بر ثانیه برای کوبنده خرمنکوب، قابل توصیه بوده و میتواند میزان ضایعات گندم را در خرمنکوبهای ثابت کاهش دهد. در این مقاله به معرفی روشهای قابلاستفاده برای کاهش آسیب به بذرگندم در خرمنکوبهای ثابت پرداخته میشود.
کلید واژگان
آزمون جوانهزنیآسیب مکانیکی
خرمنکوب ثابت
ضایعات گندم
کیفیت بذر
نرخ تغذیه
شماره نشریه
8تاریخ نشر
2023-09-231402-07-01
ناشر
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیسازمان پدید آورنده
عضو هیئت علمی بخش فنی مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهاناستادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران




