تأثیر نیتروژن و سیلیسیم بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیک دانهالهای پسته در شرایط شور
(ندگان)پدیدآور
مظفری, وحیدسلاجقه, مهدینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
برای بررسی تأثیر نیتروژن و سیلیسیم در شرایط شور برخی ویژگیهای فیزیولوژیک دانهالهای پسته (.Pistacia vera L) رقم بادامی ریز زرند، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانهای انجام شد. تیمارها شامل نیتروژن (0، 60 و 120 میلیگرم نیتروژن در کیلوگرم خاک از منبع نیترات آمونیم)، سیلیسیم (0، 1 و 2 میلیمولار از منبع اسید سیلیسیک) و شوری (0، 1500 و 3000 میلیگرم کلرید سدیم و کلرید کلسیم در کیلوگرم خاک بهترتیب به نسبت دو به یک) بودند که در انتهای آزمایش میانگین شوریهایی بهترتیب برابر با 0/3، 7/9 و 9/20 دسی زیمنس بر متر ایجاد نمودند. نتایج نشان داد که تنش شوری موجب کاهش مقدار نسبی آب برگ و افزایش نشت یونی گردید، اما کاربرد دو میلیمولار سیلیسیم باعث افزایش 28 درصدی مقدار نسبی آب برگ و کاهش نشت یونی گرید. همچنین مصرف توأمان 60 میلیگرم نیتروژن در کیلوگرم خاک و دو میلیمولار سیلیسیم غلظت پرولین را 36 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. بیشترین مقدار قندهای محلول برگ در شرایط شور با مصرف دو میلیمولار سیلیسیم حاصل شد که نسبت به شاهد، بیش از دو برابر افزایش یافت. همچنین بهرغم این که تنش شوری غلظت عناصر آهن، منگنز و روی شاخساره را کاهش معنادار داد، ولی با مصرف نیتروژن و سیلیسیم غلظت این عناصر افزایش معنادار یافتند. براساس نتایج بهدست آمده از این پژوهش، میتوان نتیجه گرفت که در شرایط شور، مصرف توأمان نیتروژن و سیلیسیم از طریق بهبود ویژگیهای فیزیولوژیک، توانایی دانهالهای پسته را در تحمل تنش شوری افزایش داد.
کلید واژگان
واژههای کلیدی: پرولینعناصر کممصرف
قندهای محلول
کلرید کلسیم
نشت یونی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-12-221396-10-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه علوم خاک، دانشگاه ولی عصر رفسنجاندانش آموخته کارشناسی ارشد علوم خاک، دانشگاه ولی عصر رفسنجان




