تأثیر قارچ Trichoderma virens و سیلیسیم بر برخی ویژگیهای گندم در شرایط شور
(ندگان)پدیدآور
طهماسبیشامنصوری, مسلمعنایتیضمیر, نعیمهراهنما قهفرخی, افراسیابچرم, مصطفینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تنش شوری یکی از عوامل محدود کننده تولیدات کشاورزی بهویژه در نواحی خشک و نیمهخشک جهان است.بهرهگیری از ریزجاندارانی همچون تریکودرما و کاربرد سیلیسیم از راهکارهای مورد استفاده در کاهش اثر تنشهای محیطی مانند شوری است. برای بررسی اثرهای تلقیح قارچ تریکودرما ویرنس و کاربرد سیلیسیم بر رشد و برخی ویژگیهای گیاه گندم تحت تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح قارچ (با و بدون مایهزنی)، دو سطح سیلیسیم (0 و 5/1 میلیمولار) از منبع سیلیکات سدیم و سه سطح نمک (0، 18 و 31 میلیاکیوالان نمک در کیلوگرم خاک از کلرید سدیم، کلسیم و منیزیم با نسبت ترکیبی1:2:3، به ترتیب معادل شوری در عصاره اشباع خاک 4/3-2/3، 2/7-9/6 و 9/9-5/9 دسیزیمنس بر متر) بود. نتایج نشاندهنده تأثیر منفی شوری بر رشد گندم بود. سطوح 18 و 31 میلیاکیوالان نمک در کیلوگرم خاک بهطور معنادار در سطح احتمال یک درصد سبب کاهش ارتفاع گیاه، شاخص کلروفیل، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، شاخص برداشت و سایر خصوصیات اندازهگیری شده گردید. اثرمتقابل شوری، قارچ و سیلیسیم بر شاخص کلروفیل، وزن سنبله، تعداد دانه در سنبله، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت معنادار (p) بود. عملکرد بیولوژیکی کاهش 11 درصدی در سطح شوری E3 نسبت به سطح شوری E1 نشان داد. بیشترین عملکرد بیولوژیک در سطح شوری E1 و در حضور قارچ و سیلیسیم و کمترین آن در سطح شوری E3 و بدون حضور قارچ و سیلیسیم مشاهده شد. تنش شوری باعث کاهش 59 درصدی عملکرد دانه شد. اثر متقابل سیلیسیم، قارچ و شوری بر عملکرد دانه معنادار نبود اما باعث افزایش عملکرد دانه (6/17درصد) در سطح شوری E3 شد. کاربرد توأم قارچ و سیلیسیم در سطح شوری3E موجب افزایش 16درصدی شاخص برداشت نسبت به همین سطح شوری بدون حضور قارچ و سیلیسیم گردید. برپایه این نتایج افزودن سیلیسیم و مایهزنی خاک با این قارچ میتواند با تعدیل اثر شوری، در بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاه در شرایط شور مؤثر واقع شود.
کلید واژگان
واژههای کلیدی: ارتفاعشاخص برداشت
شوری
عملکرد دانه
گندم
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-12-221396-10-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهوازدانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز




