اثر تنش شوری بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک درختچه خرزهره (Nerium oleander)
(ندگان)پدیدآور
زارع زاده, فاطمهکریمیان, علی اکبرسودایی زاده, حمیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شوری یک مسئله فراگیر و محدود-کننده توسعه فضای سبز شهری در مناطق خشک است. به-دلیل کمبود آب با کیفیت مناسب در این مناطق، استفاده از آبهای با کیفیت پایینتر جهت آبیاری گیاهان مورد توجه قرار گرفته و معرفی گونههای متحمل به شوری جهت استفاده در فضای سبز شهری امری ضروری است. این پژوهش در شرایط گلخانه جهت بررسی اثر پنج سطح شوری آب آبیاری شامل 4/0، 3، 6، 9 و 12 دسیزیمنس بر متر در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بر روی برخی شاخصهای فیزیولوژیکی گیاه خرزهره (Nerium oleander) به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که شوری منجر به افزایش معنادار غلظت سدیم و کاهش میزان پتاسیم ریشه در تمامی سطوح شوری در مقایسه با تیمارشاهد شد. میزان سدیم برگ خرزهره تنها در سطح شوری 12 دسیزیمنس بر متر در مقایسه با تیمار شاهد معنادار بود. غلظت پتاسیم در اندام هوایی خرزهره تحت تأثیر شوری قرار نگرفت. همچنین با افزایش شوری مقدار پرولین برگ ها افزایش یافت، ولی در مقدار قندهای محلول و کلروفیل تغییر معناداری بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد. به نظر میرسد خرزهره با تجمع پرولین، جذب و نگهداری یونهای سدیم و کلرید در ریشه و عدم انتقال آنها به برگ، تنش شوری را تحمل نموده است.
کلید واژگان
تنش شوریخرزهره(Nerium oleander)
خصوصیات فیزیولویک
فضای سبز
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2017-09-231396-07-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانش-آموخته کارشناسی ارشد محیط زیست، دانشگاه یزداستادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه یزد
دانشیار گروه مدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه یزد




