• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • تحقیقات کاربردی خاک
    • دوره 11, شماره 2
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • تحقیقات کاربردی خاک
    • دوره 11, شماره 2
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    پیامد کاربرد کود اوره فسفات بر وضعیت عناصر غذایی و عملکرد کمی و کیفی نیشکر

    (ندگان)پدیدآور
    محوحی, علیخاتین زاده, حسنعلینوری, منصورنیکفر, داریوش
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    اغلب خاک­های مزارع تحت کشت نیشکر در استان خوزستان آهکی هستند و ماده آلی کمی دارند. فراهمی عناصر غذایی از جمله فسفر و همچنین کارایی مصرف کود فسفر در این خاک­ها کم می­باشد. در خاک­های آهکی، بخش قابل توجهی از کودهای فسفره، بعد از ورود به خاک به حالت نامحلول تبدیل شده و از دسترس گیاهان خارج می­شوند. هدف از این مطالعه، ارزیابی کاربرد کودهای فسفره، بر پایه محلول اسیدی آن­ها، به­منظور بررسی وضعیت عناصر غذایی و عملکرد کمی و کیفی نیشکر می­باشد. بدین منظور، در پلات­های یکصد متر مربعی مزرعه تحت کشت نیشکر واریته CP69-1062 با سن بازروئی دوم (R2)، تیمارهای 0، 10، 20 و 40 کیلوگرم در هکتار از کود اوره فسفات اعمال گردید. نتایج نشان داد که کاربرد کود فسفره در مقایسه با شاهد، به­طور معنی­داری (05/0P≤) عملکرد کمی و کیفی نیشکر را افزایش داد، به­طوری­که بیش­ترین عملکرد نی قابل آسیاب در تیمار 20 کیلوگرم اوره فسفات (3/61 تن در هکتار با 2/18 درصد افزایش) مشاهده شد. اما در تیمار کاربرد 40 کیلوگرم در هکتار اوره فسفات، تنها 5/10 درصد افزایش نسبت به شاهد مشاهده شد. از سوی دیگر، اثر منفی غلظت­ بالای فسفر بر غلظت نیتروژن در برگ­ها، به­ویژه در اوایل دوره رشد نمایان بود. نسبت غلظت نیتروژن به فسفر (N:P) در برگ، صرف نظر از نوع تیمار، به­طور میانگین 9:1/6 محاسبه شد. اما نسبت غلظت نیتروژن به پتاسیم (N:K) در برگ به­طور میانگین 7:1/2 بود که با مقادیر بهینه مورد نیاز برای رشد حداکثری نیشکر فاصله داشت. به­طور­کلی، نتایج نشان داد که مصرف کود اوره فسفات در خاک دارای کمبود فسفر قابل دسترس، بسته به شرایط خاک و گیاه، تا اندازه­ای نقش قابل­توجه در افزایش عملکرد نیشکر دارد. از سوی دیگر، برهم خوردن تعادل عناصر غذایی در اثر کمبود یا مازاد عناصر غذایی در گیاه، منجر به کاهش چشمگیر رشد و عملکرد کمی و کیفی نیشکر می­شود.
    کلید واژگان
    خاک‌های آهکی
    تعادل عناصر غذایی
    کودهای فسفره
    نسبت‌ غلظت برگی N/P و N/K
    مهندسی علوم خاک

    شماره نشریه
    2
    تاریخ نشر
    2023-08-23
    1402-06-01
    ناشر
    دانشگاه ارومیه
    Urmia University
    سازمان پدید آورنده
    تحقیقات کشاورزی، کشت و صنعت کارون، شوشتر، ایران
    تحقیقات کشاورزی، کشت و صنعت کارون، شوشتر، ایران
    تحقیقات کشاورزی، کشت و صنعت کارون، شوشتر، ایران
    تحقیقات کشاورزی، کشت و صنعت کارون، شوشتر، ایران

    شاپا
    2423-7116
    URI
    https://asr.urmia.ac.ir/article_121362.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1046141

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب